Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Topolšice čas

Srednji svet: Zapiski iz zdraviliškega parka.

V opazovanju časa

 
Kdaj sem mislil nekam priti in kdaj sem prišel tja, sta lahko različni zaznavi časa. S prihodom v Topolšico sem bil v pravem toku dogodkov. Pitje kave je dalo času povsem drugačen pomen in še dolgo časa je tekočina pustila v ustih dober okus. S kom preživljam svoj čas? Vedno in najprej s samim seboj. Med bosonogim sprehodom sem pohodil drobno rožico in močno me je zabolel palec na nogi &ndash njen cvet je imel v gosteh oso. Bolečina je vedno zelo intimna izkušnja … Bor v parku me ni čakal, saj ne more iti nikamor. Čas je ob njem tekel drugače.
 
   
 
Tiho žuborenje Toplice je ustvarjalo tišino notranjega miru. Zdravilno brodenje po tej vodi je zatonj. Vrbe, ukoreninjene pod strugo potoka, so mimoidoči vodi mahale v pozdrav, vodi z geografskim poreklom … Rastline dobro poznajo ritem svetlobe in teme, ritem letnih časov in ritem vesolja. Tudi mi smo ga nekoč poznali in znali čutiti, sedaj pa se usklajujemo z umetnim časom, merjenim z urami. Ko sem v toku dogodkov, čas izgubi svoj pomen.
 
   
 
Kaj mi pomeni izguba časa? Še med vožnjo v Šaleško dolino mi je tekel silno počasi, tu pa ga nisem več čutil. Kakšen čas izklopim med spanjem? Kakšen čas se vklopi s sanjami? Kako daleč sežejo sanje pri odprtih očeh? Koliko lahko pretekli čas pritiska na sedanji trenutek? Rešitev sem našel v izklopu časa budnega stanja: lahko bi jo poimenoval meditacija, osredotočenost na tukaj in zdaj. Topolšica, hvala! Pritisk je nekoliko popustil in med vračanjem domov sem šel na oglede, kam med naslednjim obiskom Šaleške doline.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Topolšica, 29. julij 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti