Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinski svet - 30.03.17

Primorski dnevnik: Srečanje s pobratenim društvom PD LPP | Prijateljstvo brez meje 2017 | Pomladanski izlet

Srečanje s pobratenim društvom PD LPP

V nedeljo, 26. marca, so bili člani pobratenega Planinskega društva LPP iz Ljubljane gostje SPDT-ja, ki je v ta namen organiziral skupen pohod po Miljskih hribih. Izlet je bil zelo uspešen, saj je bilo pohodnikov skoraj šestdeset. Tudi vreme je bilo naklonjeno, napovedim in nekaterim pretečim črnim oblakom navkljub. Srečali smo se v Spodnjih Škofijah, od koder smo najprej ubrali Slovensko pot, ki se razteza od Maribora do Ankarana. Med trtami in oljčnimi nasadi smo se povzpeli do Hrvatinov. Razgled na dolino Rižane, Koper in koprsko luko je bil enkraten. Voditeljica Marinka Pertot nas je obogatila tudi z vrsto zanimivih zgodovinskih podatkov. Tu je nekoč potekala meja rimskega cesarstva. Leta 599 se tu prvič pojavijo Slovani, omenja jih vatikanska kancelerija, leto kasneje pa tudi papež Gregor I. Že od nekdaj so tu divjale vojne. V srednjem veku so, na primer, bili krvave bitke za kontrolo solin.

V Hrvatinih se je razgled prevesil na tržaško stran. Pohod se je med tratami trobentic, regrata in marjetic in cvetočimi rešelikami, češnjami, mandeljni in breskvami nadaljeval proti Premančanu, kjer so izletniki ubrali nekdanjo Graničarsko pot. To pot so jugoslovanske oblasti speljale tik ob novi meji po drugi svetovni vojni, pred kratkim pa so jo popravili in uredili člani Obalnega planinskega društva Koper. Ob stezi je veliko zanimivosti. Ustavili smo se v zapuščenem kamnolomu, kjer smo lahko opazovali slikovite plasti fliša in, tako rekoč v živo, nastajanje travertina pod stalnim kapanjem vode na mah. Pridobivanje kamna za potrebe Trsta in njegove luke po drugi vojni ni bilo več mogoče, narava pa Še ni prekrila starih cest, na katerih smo lahko razumeli nekdanjo tehniko tlakovanja imenovano šališ.

Nadaljevali smo po Graničarski poti in prišli v Cerej, kjer je nekoč rastel gozd hrapavih cerov (Quercus cerris). Vasica hrani ostanke pralnice iz časov zavezniške uprave. Mejni kamni, ob katerih so nekoč hodili le vojaki in tihotapci, so danes lep simbol premostitve evropskih jarkov in pregrad. Z nedeljskim izletom smo torej planinci primerno obeležili 60- letnico rojstva EU. Po skoraj neopaznem prehodu mejne črte se je sprehod zaključil v Starih Miljah pri romanski cerkvici Marijinega vnebovzetja. Pohodniki smo še pohiteli po avtomobile in harmonike in srečanje zalili pri družabnem kosilu v Kulturnem domu v Božičih. (is)

Prijateljstvo brez meje 2017

12. srečanje »Prijateljstvo brez meje«, ki združuje slovenske planince, živeče v treh različnih državah ob Jadranu:
člane Planinske skupine KPD Bazovica z Reke, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice ter člane tržaških društev SPDT in Planinskega odseka SD Sloga - SK Devin, bo v nedeljo, 2. aprila. Tržaški planinci, letošnji gostitelji srečanja, se bodo skupno zgosti iz Hrvaškega in iz Slovenije, podali na Doberdobski kras.
Zbrali se bomo ob 8.30 na trgu v Sesljanu in se z osebnimi prevoznimi sredstvi peljali v Gabrje, na izhodišče nedeljskega pohoda. Za informacije je SPDT-jevcem na razpolago tel. št. 040413025 (Marinka).

Pomladanski izlet

V toplih, sončnih dneh se vsa narava naglo prebuja in prav kmalu bo zablestela v vsej svoji pomladni lepoti. Njene topline in pestrosti barv ne gre zamuditi, zato Slovensko planinsko društvo Trst že načrtuje tradicionalni pomladanski izlet, ki bo na velikonočni ponedeljek, 17. aprila 2017.
 

30.03.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti