Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Djeravica: Slovensko-kosovska grapa

V soboto, 25. marca, smo se Silvo Vrhovec (AO Železničar), Ilir Himaduma, Nedih Limani in Deni Hameli (vsi trije so člani Turnosmučarskega kluba Kosovo) ...

... povzpeli na najvišjo goro Kosova Gjeravico (2656 m) in smučali z nje.

Kar nekaj tednov smo spremljali ugodne vremenske razmere za vzpon na Gjeravico. Za konec marca je bila napoved optimistična. Zato sem v petek, 24. marca, odletel v Prištino, ker sta me pričakala Ilir Himaduma in Nedih Limani. Odpeljali smo s v Prizren, kjer smo se zvečer sestali tudi s članom planinske in alpinistične zveze Kosova ter predsednikom PD Shari Kosova iz Prizrena Sadikom Shpotom.

Naslednje jutro, 25. marca, smo odšli na Djeravico.

Iz Prizrena smo se odpeljali do vasi Junik. Tam nas je čakal terenski avto. Odpeljali smo se proti proti gori na višino 1690 metrov. Tu smo pripeli smuči in nadaljevali po poti Pre Bačile Gropa E Erienikut. Pri potoku Ernik smo se razšli. Ilir In Deni sta nadaljevala vzpon po pobočju in se povzpela na vrh po severozahodni strani preko Djeravičkog jezera. Z Nedihom pa sva se odločila, da bova preplezala eno od več grap, ki se je dvigajo do sedla.
Prečila sva potok Ernik in na 1950 metrih vstopila v grapo. Po njej sva nadaljevala pot proti sedlu. Na višini 2200 metrov sva prišla pod skok, ki je visok med 15 in 20 metri, ocena plezanja II in III. Nato sva ponovno vstopila v grapo, ki naju je vodila do sedla na višini 2350 metrov. Grapo sva preplezala v manj kot dveh urah.
Vzpon sva nadaljevala po jugovzhodnem grebenu do vrha. Skupni čas vzpona je bil štiri ure in pol.

Z Denijem sva z vrha smučala po grebenu do vstopne grape. Nato sva prečila v severno pobočje Djeravice in iskala prehode do smeri vstopa na goro. Ilir in Nedih pa sta smučala mimo Djeravičkog jezera in po pobočju nazaj v dolino vstopa.

Silvo Vrhovec 

DjeravicaSlovensko-kosovska grapa (II-III, 40-50°, 400 m; rdeča linija), plezala Nedih Limani in Silvo Vrhovec 25. marca 2017


Vzpon po grapi je verjetno prvenstven, saj alpinisti pod Djeravico doslej menda še niso prihajali.


AO Železničar, 29.03.2017 20:53
Vzpona na očaka Kosova - Gjeravica (2656 m)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti