Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz vrtoglave stene

Slovenske novice - Tina Horvat: ... so rešili 5-člansko družino

Družina s tremi otroki se je zaplezala pod Veliko planino, imeli so velikansko srečo.

KAMNIŠKA BISTRICA – Včasih smo se v Sloveniji norčevali iz Čehov, ki so celo v opankah rinili v visokogorje. A vse se spreminja, in Čehi nas niso prehiteli le v razvitosti gospodarstva, ampak tudi v opremi. To se je pokazalo v soboto popoldne, ko so morali kamniški gorski reševalci reševati petčlansko družino iz Ljubljane, ki se je iz nikomur znanih razlogov in v popolnoma neprimerni opremi znašla v nevarnem in neprehodnem skalovju pod nihalko na Veliko planino, na območju Šimnovca.

Sobota je bila in gorski reševalec Gorske reševalne zveze Slovenije in strokovni sodelavec na Planinski zvezi Slovenije Matjaž Šerkezi se je z ženo in tremi otroki ravno spravljal h kosilu, ko je dobil sporočilo, da družina potrebuje njihovo pomoč. Še 15 gorskih reševalcev je tako kot Matjaž prekinilo sobotne družinske obveznosti in se takoj odpravilo v akcijo. 
»Naleteli smo na starše in tri otroke, eden ni bil star niti deset let. Otroci so bili v allstarkah pa tudi odrasla nista bila primerno obuta. Na tem območju je polno listja, mokrih skal in ponekod je bilo še malo pomrznjeno, tako da so imeli res veliko srečo, da se jim že prej ni kaj zgodilo. Gre za sila nevaren teren, ki je v soboto spominjal na vrtoglavo drsalnico,« pripoveduje Šerkezi, ki je bil tudi vodja intervencije.

Šerkeziju ni jasno, zakaj niso šli z gondolo, saj so bili neprimerno opremljeni tudi za pravo – če bi jo našli – markirano pot na planino Dol, kamor so bili namenjeni. Prav tako gorskim reševalcem ni uspelo ugotoviti, kako so se sploh znašli tam in zakaj so starši tako daleč v neprehodni teren rinili z otroki. 
»Rekla sta, da je zmanjkalo markacij in potem tudi poti, a sta mislila, da so v pravi smeri.

Po tem, da niso znali ločiti med potjo in nepotjo, se jasno vidi, da gre za popolno neizkušenost in nepripravljenost, predvsem pa za neodgovornost. Je pa vsaj zelo pametno od njih, da so nas poklicali in da niso rinili še naprej. Malo nad njimi so se začele navpične skale, in tam ne gre brez plezanja,« je še razložil Šerkezi.

Povsem razumljivo je, da so bili gorskih reševalcev zelo veseli, za njegov okus kar malce preveč: »Bili so nas res zelo veseli in hvaležni. Ko smo prišli do njih, so kar govorili in govorili. V njihovem navdušenju smo jih morali kar malo ustaviti, da smo jih imeli vse pod kontrolo.« Potem so jih navezali na vrvi, jih opremili s plezalno opremo, napeljali vrvne ograje in jih spravili do vrha.

Tokrat se je končalo srečno, prav lahko pa bi se tragično.
 Matjaž Šerkezi ob koncu zime vsem, ki se bodo spomladi in poleti odpravili v gore, polaga na srce – imejte se radi in če že sebe spravljate v nevarnost, vsaj s svojimi otroki ne počnite tega. »Allstarke niso primerna obutev! Ko zmanjka poti in markacij, se obrnite in ne rinite brezglavo po neznanem terenu!
Tokrat niso bili Čehi, tem delamo krivico, in tudi po navadi niso. Po statistiki so na prvem mestu Slovenci, kar je razumljivo, saj smo v naši državi najštevilnejši obiskovalci gora, sledijo Nemci, Avstrijci, Hrvati, Britanci, Poljaki... Vseeno lahko Slovence pohvalimo in smo na njih ponosni, saj se stanje iz leta v leto izboljšuje. Vedno bolje so opremljeni, opremo znajo tudi uporabljati in se udeležujejo usposabljanj v okviru PZS in GRZS.«  

28.03.2017 10:48
Iz vrtoglave stene so 
rešili 5-člansko družino


Družina se je v slabi opremi in brez izkušenj podala v neprehodne in nevarne terene pod nihalko na Veliki planini. Foto Matjaž Šerkezi, grzs
 


Otroci so bili obuti v allstarke.
Foto Matjaž Šerkezi, grzs

1 komentarjev na članku "Iz vrtoglave stene"

Iztok Snoj,

Petčlanski družini, od prvega do petega izrekam priznanje, da so uspeli v teh razmerah in okoliščinah ostati celi in nepoškodovani ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti