Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koroška Rinka

Freeapproved - Tadej Bolta: Malo hladnejša jutra in lepo sončno vreme so dovolj velik motiv, da sva šla z Urbanom pogledat razmere nad Jezersko.

Glede nato, da je bilo dva tedna nazaj še vse lepo zalito, sva kljub višjim temperaturam upala na podobne količine snega. Žal je odjuga pobrala veliko snega in smeri so bolj kopne, kot lani konec aprila!

Na Ledine se vzpneva skozi Žrelo, ki je dokaj lepo zalito, sneg pa ... škripavček!
Pri koči dokončno vidiva, da je najin prvotni cilj smer Trojka kopna že pri vstopu, pomanjkanje snega pa se nadaljuje še v naslednjih nekaj raztežajih. Zalita zgleda le Grapa na Skuto, ki pa sva jo oba že preplezala, zato sva si za cilj izbrala enega izmed vrhov po 'normalki'.
Ker so Rinke skoraj nad Ledinami in ker še nisva dostopala nanje s te strani, je bila to nekako logična odločitev.

Letna pot na Rinke je bila lepo zalita. Zajle praktično vse pod snegom. Sneg odličen - škripavček - le morda zadnjih sto višincev sneg ni bil še do konca predelan.
Pot na Rinko je izredno strma, zračna in z kakim detajlom, ki te napsihira. Sploh detajl okoli raza, kjer je za trenutek pogledala zajla iz snega, a sam sneg je bil nepredelan, zato cepini niso držali kot si želiš. Ker je najin prvotni cilj Trojka propadel, sva skoraj vso opremo pustila v koči.
Sestop z Rinke je v teh razmerah težaven in na trenutke bi štrik olajšal spust. Zato sva raje sestopila skozi Turski žleb, nato pa po vročem soncu proti Ledinam čez Savinjsko sedlo.

Zelo lep dan z lepim vzponom. Zima na srečo ni še rekla zadnje, sploh pa je navdušila z razmerami, ki jih je pripravila te dni. Da bi te pričakal škripavček že na vstopu v Žrelo in se nato nadaljeval do samega vrha se pač ne zgodi pogosto.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti