Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po Triglavu

Nedeljski dnevnik - Tomaž Bukovec: ... je hodil »sturmführer«

VSPOMIN NA ZLATO RIBICO NEDELJSKEGA
Po Triglavu je hodil »sturmführer«

Igralcu Demetru Bitencu smo leta 1999 uresničili eno njegovih največjih želja in ga popeljali na Kredarico - Kot otrok je počitnice preživljal na Staničevi koči pod Triglavom - Ušel iz šole, da bi pasel backe

»Če bi vi vedeli, koliko snega je bilo tukaj gori takrat, ko sem tu bival še kot majhen deček,« je aprila 1999 dejal reporterju Nedeljskega slovenska filmska legenda Demeter Bitenc, ki je nastopil v več kot 80 gledaliških vlogah in okoli 230 filmskih in televizijskih. Julija letos bo praznoval 95. rojstni dan, Nedeljski pa mu je posebno nagrado podaril že leta 1999, ko smo že tretje leto uresničevali želje naših bralcev.

Tistega leta se nam je oglasila takratna Bitenčeva partnerka Metka Premrl in nam zaupala, kako je znani igralec otroštvo preživel v planinah na Staničevi koči in da je njegova velika želja, da bi spet stal na hribih, ki so bili zibelka njegove mladosti.

S helikopterjem na Kredarico

Priložnost za uresničitev igralčeve želje se nam je ponudila, ko je generalštab Slovenske vojske povabil skupino novinarjev na obisk zaključnega urjenja podčastnikov in častnikov ter predstavitev prvega nadaljevalnega zimskega tečaja gorništva, Glede na to, da je Bitenčev oče organiziral verjetno prvi zimski tečaj za vojake stare Jugoslavije, so pri SV naredili izjemo in povabili tudi našega gosta, ki je nenadoma postal tudi častni gost SV. Oče Demetra Bitenca je konec dvajsetih let navezal stik z nastajajočim planinskim polkom kraljeve jugoslovanske vojske v Škofji Loki in so potem pripravili prve tečaje smučanja za vojsko na Staničevi koči.

»Tečaji so trajali dva ali tri tedne, vsebovali so samo smučanje, za vojake pa je bilo takrat posebno doživetje in podvig že vzpon na Staničevo kočo,« je razlagal Demeter Bitenc, igralec, ki je šel tudi čez dolgo in bleščečo vojaško kariero, vse od čina sturmfiihrerja (čin mlajšega častnika) do maršala, filmskega seveda. Nekaj let je igral v Slovenskem narodnem gledališču, potem na Reki, v Beogradu in Celju, v liku nemškega oficirja pa je prvič nastopil v filmu Franceta Kosmača Dobri stari pianino leta 1958, dve leti pozneje pa je začel tudi filmsko kariero v tujih filmih.

V hribe na Rekarjevem hrbtu

Bitenčev oče je služil vojsko v planinskem polku avstrijske vojske v letih od 1910 do 1912 in se je tam tudi naučil smučati. Naporen porod je njegovi mami Anici razširil srce, zato so ji, kot je pripovedoval igralec, svetovali gorski zrak. Kot članica Slovenskega planinskega društva je tako leta 1925 odšla za oskrbnico Staničeve koče. »Mene je sem gor prvič nesel kot triletnega fantička Lojze Rekar iz Radovne. Tu sem preživljal poletne počitnice do leta 1931, ko je oče prevzel upravljanje hotela Ilirija v Planici. V hribih so bile koče odprte samo poleti, oče pa je odprl Staničevo kočo že okoli velike noči in sem gor so prihajali prvi smučarji, kot so bili dr. Vladimir Knaflič, prvi slovenski učitelj smučanja Rudolf Badjura in drugi,« je pripovedoval takrat 77 letni Demeter Bitenc in nadaljeval, kako je šel na Triglav za malo malico, gori je bil prvič kot šestletnik, čez severno Triglavsko steno pa sta ga kot 12-letnega fantiča vlekla Joža Čop in Matjaž Frelih. »Tam se mi je začela razvijati fantazija, ko sem bil sam, planinci pa so mi pripovedovali pravljice. Bil sem neke vrste sin gora.«

Spet doma po 30 letih

Njegov »sprehod« z Nedeljskim in Slovensko vojsko na Kredarico je bil res nekaj posebnega. »Tu gori sem bil zadnjič leta 1964. Na Staničevo kočo so včasih zašli backi (ovce). Ko so me vpisali v šolo, sem se počutil strašno utesnjenega, zato sem enkrat celo ušel. Tedaj sem rekel, da grem na kočo backe past. Vrnili ste me v mojo mladost. Videl sem ogromno sveta, svet je videl mene, danes pa se mi je uresničila želja, na uresničitev katere sem čakal več kot 30 let. V pričakovanju te poti mi je bilo kot takrat, ko sem želel pobegniti med ovce. Danes pa sem tukaj. Doma.

Besedilo in fotografije: Tomaž Bukovec

22.03.2017
Po Triglavu je hodil »sturmführer«

 



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti