Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sv. Križ

Srednji svet: Slovenija velja za eno od štirih svetih dežel. Katere so druge tri, sem že pozabil. Pa saj je vseeno, samo da se spomnim na našo.

Oslovska gora

 
Prejšnjikrat so mi v Topolšici pokazali goro s tremi turni od dveh cerkva. A ta kraj ima še vse kaj drugega kot razgled po Šaleški dolini. Sv. Križ, nekoč so ga imenovali Oslovska gora, je tako pomembna točka, da Cerkvi ni bila dovolj mala cerkvica, kmalu so zraven zgradili novo. Pri Bačovniku sem izvedel, da jo je blagoslovil Slomšek le šest tednov pred svojo smrtjo in da je pri ceremoniji sodelovalo nekaj tisoč ljudi, govori se celo o osmih tisočih. Daleč naokoli ima največji zvon, tehta kar 2,5 tone, zaradi stare litine pa zanj velja, da ima najlepši zven. Na kratko romarsko pot je šel z menoj tudi bernardinec Jaka, potem pa je spoznal, da je senca pomembnejša od vere, zanj je bilo že precej vroče.
 
   
 
Na vrhu nisem občutil zapuščenosti, le neznano vrsto miru. Tudi ponoči je tu mir, saj objekti nimajo reflektorjev. Kajti osvetljevanje cerkva ne krepi vere v Boga, ampak vero v Cerkev. Lepo akustičen je ta vrhnji plato, požvižgavanje je z odboji prešlo v resonanco. Dal sem si duška, skozi stisnjene ustnice sem pihal na vso moč! Ime Bele Vode daje kraju dodatno lep zven. Po sledeh starejših zapisov sem šel iskat nekaj lepih lip, vendar sem našel le grdo obglavljena drevesa. Eno je vseeno pokazalo svoje veliko srce.
 
   
 
Razlog, zakaj nisem prejšnjikrat naredil nobenega dobrega posnetka Škalskega jezera, je preprost – nisem ga znal dobro opazovati in na pravi način doživeti. Nazaj grede sem se ustavil pri tem, po nastanku prvem od treh šaleških jezer, ob katerem prevladujejo sprehajalci in ribiči. Ta naš svet je prečudovit! Zakaj ne znam tega občutiti? Toliko lepih stvari objavljajo na spletu in na papirju, da bi morali biti ljudje presrečni. V lepo zvenečih besedah in posnetkih velikokrat manjka naboj, življenjski naboj.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Šaleška dolina, 23. junij 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti