Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gonžarjeva peč

Srednji svet: Med vožnjo v Šaleško dolino se je v gozdnem pobočju nenadoma naslikala kamnita peč. Še predno sem se dobro zavedel, sem se znašel na njej.

Prvič na peči

 
Rad se vozim po deželnih cestah, na njih sem osredotočen le na promet, in vendar me je v oči zbodel pogled na Gonžarjevo peč, tako nenadno se je skala pojavila v panorami pred mano. Bil sem osupel in še predno sem se zavedel, sem stal na tej skali. Z nje je bil čudovit pogled po bližnji Vinski Gori in Lipjah, pomirjujoče zeleni travniki in majhni vrtovi so prevladovali med posejanimi podeželskimi hišicami. Ko sem nekoliko kasneje krožil okoli Škalskega jezera, mi je v ustih še ostajal okus po gozdnih jagodah, ki so mi zašla v usta med sestopom s peči.
 
   
 
Koliko obiskov bom potreboval, da Šaleško dolino doživim na polno? Preveč sem hotel videti v zamahu enega dneva. Nekaj več časa sem se zadržal ob Velenjskem jezeru, potem pa me je vleklo v Topolšico. Vse je bilo videti tako enostavno in nisem imel še prave predstave, kolikokrat se bom vrnil v te kraje. Kofein popoldanske kave, ki sem jo srebal v hotelskem bifeju, je pognal črpalko in motorčku življenja dal nov zagon. Na recepciji so mi povedali za panoramsko cesto, od koder se lepo vidi dolina. Navzgor sem jo mahnil po gošči strmega gozda. Ko me je v strmini dohitela vročina, so bili bazeni že globoko pod mano.
 
   
 
Zadnji sprehod sem namenil zdraviliškemu parku. Ustavil sem se pri boru, ki je v dolgih letih kot strela z jasnega šinil v nebo, v dolgolasih iglicah pa se mu je lesketalo sonce. Na pogled ni morda nič posebnega in na otip nič nenavadnega, razen za tistega, ki ga pokliče k sebi. Očaran sem bil, ko se je nad njim pojavil majhen oblaček v obliki angelčka. Vedel sem, da bom svoje izlete po šaleški dolini še velikokrat končeval v tem parku.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Šaleška dolina, 7. junij 2016

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti