Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bistriški biser

Srednji svet: Bistriški vintgar je majhen biser slovenske narave, ki jih je naša dežela prepolna.

Potok v dobri družbi dreves

 
Šelestenje lanskega listja se je mešalo s šumenjem Bistrice, ko sem se spuščal k strugi. Močno jo pihalo po hribu navzdol, skozi bukov mir spečih dreves. Stal sem na kamnu sredi struge in opazoval vodo, kako se je lesketala v soncu. Nismo se še vsi zbrali. Ničesar nisem zamujal, nabiral sem izkušnje v opazovanju. Bisera ne opredeljuje velikost, ampak čistost in svetloba, ki se ujame v njem. Naša dežela je draguljarna! Kaj voda, tudi kamnine nisem bil vajen ne po barvi in ne po obliki.
 
   
 
Priključil sem se zbrani skupini. Kaj lahko prispevam, da bomo vsi skupaj imeli več in s tem tudi sam? Med sencami, ki so jih metale tanka debla dreves, smo se dvignili do podnožja velikega Šuma. Ostal sem pri njem, ko so se vračali, voda pa jih je prehitevala po levi strani poti. Bistriški šum sem želel doživeti drugače. Nekateri bodo rekli, da sem čudak. Jaz pa jim pravim, da sem le doživel marsikaj nenavadnega, česar morda nihče ne bo ne hotel ne mogel posnemati. Gre le za drugačno doživljanje narave, kot je v splošni navadi.
 
   
 
Ko sem se vračal za prvim valom tovarišije, je navzgor prihajal še drugi. Rade volje sem šel z njimi ponovno navzgor, spoznavat, kaj sem spregledal, morda kaj novega doživet. Nad deželo se je razpotegnila oblačna koprena in na vodi ugasnila svetal lesk neba. Voda je oživela drugače, v zrcaljenju oblik drevja in barv njegovega odpadlega listja. Zrak se je umiril, veje so utihnile v brezvetrju. Veliko sem videl na tako majhnem delu pokrajine in še več doživel.
 
Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 


Bistriški vintgar, 4. marec 2017

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti