Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pet primorskih vrhov

Kibubazin: Če niste ljubitelji snega in zime, sonce že vabi na Primorsko ...

... , kjer je dovolj možnosti tudi za hojo. Tokrat vam predstavljamo pet nam najljubših vrhov.

Če le ni burje, se na njih že lahko naužijete pomladi: razgledi so široki, sonce greje, narava pa se zbuja. Na vse vrhove pridete v uri ali dveh vzpona, vsi so primerni za družinske izlete ali ležerno razpoložene rekreativce in vsi dajejo več, kot obljublja njihova razmeroma skromna nadmorska višina.

Vremščica (1027 m)

Široka pojava med Pivko, Divačo in Senožečami je dobro vidna s primorske avtoceste. Sicer ima več vrhov, toda najvišji je vseeno nezgrešljivo izrazit. Vremščica je dostopna z več strani, poti so večinoma položne, vse pa na koncu vodijo čez čudovite vršne travnike. Priporočamo v sončnem zahodu, ko čas in prostor tam dobita nov pomen.

Slavnik (1028 m)

Podobno kot Vremščica je tudi Slavnik najvišji v dolgem, razpotegnjenem grebenu, le da je za korak bližje morju, za meter višji, vrh nekoliko kazi oddajnik in malo pod njim je planinska koča. Najpogosteje obiskan je iz vasi Podgorje malo pred hrvaško mejo, največ o njegovi priljubljenosti med Primorci pa pove veliko parkirišče na izhodišču.

Stari tabor (603 m)

Vršič v krasu med Sežano in Divačo ponuja več, kot daje slutiti njegova precejšnja neznanost: prijetne dostope mimo več zanimivih kraških jam (npr. iz Povirja ali iz Lokve), možnost kratkega vzpona po varovalih tik pod vrhom in celo razgled na Triglav, ki kuka izza primorskih gora. Ne verjamete? Preverite! Če se ga lotite pozimi, vas znajo na vrhu presenetiti celo skrbno urejene jaslice.

Trstelj (643 m)

Že res, da se do Stjenkove koče malo pod vrhom lahko pripeljete in da so tudi na tem vrhu TV-oddajniki, toda Trstelj, najvišji v dolgem, pretežno poraščenem grebenu Črnih hribov med Krasom in Vipavsko dolino, je vseeno vreden obiska. Poti nanj (denimo najkrajša iz slikovite kraške vasi Lipa) so prijetno primorske, hrana v koči odlična, razgledi pa do morja!

Sabotin (609 m)

Hišna gora Nove Gorice oz. Solkana je verjetno najbolj znana po razvpitem napisu iz kamnov, ki jih zagovorniki te ali one ideologije vsake toliko časa prestavljajo sem in tja. Nas pa bolj zanima vse ostalo, kar lahko ponudi hrib tik ob italijanski meji: alpsko navdahnjene pristope, slikovit skalnat greben, globoke poglede na Sočo in predvsem impresivne ostanke iz prve svetovne vojne. Najobičajnejši pristop se začne pri znamenitem solkanskem mostu.

23.03.2017
5 primorskih vrhov | "Kibubazin"

 

 

 

 

 Vršna prostranstva Vremščice

 Pogled s Slavnika proti zahodu

 Na vrhu Starega tabora

 Stjenkova koča

 Severna pot na Sabotin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti