Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dve smučišči

Gorenjski glas - Jelena Justin: Škrbina pod Prestreljenikom (2262 m) hspace=

Turnosmučarski vzpon, ki je pravi užitek. Vzpon z italijanske strani na razgledno točko, kjer vidimo slovensko morje. Odsmučamo pa po smučišču Sella Nevea.

Kaninsko pogorje je najobsežnejši kraški, skalnati svet v Zahodnih Julijskih Alpah. V poletnih mesecih nudi obilo možnosti za visokogorske ture tako s slovenske kot italijanske strani. In pozimi ni nič drugače. Smučišče Kanin je po nekaj sušnih letih ponovno odprto in povezano z italijanskim smučiščem Sella Nevea oz. Nevejsko sedlo. Tako severna kot južna stran Kaninskega pogorja nudita obilo možnosti tudi za turno smučanje. In eno od teh možnosti bomo prehodili in presmučali tokrat. Izhodišče vzpona bo Nevejsko sedlo oz. Na Žlebeh. Zapeljemo se proti Ratečam, kjer prestopimo mejo in nadaljujemo proti Trbižu. Tik pred Trbižem zavijemo levo proti Bovcu. Po regionalni cesti vozimo proti Predelu in tik pred Rabeljskim jezerom/Lagom del Predil zavijemo desno proti Nevejskemu sedlu. Parkiramo na velikem parkirišču pred spodnjo postajo kabinske žičnice.

Z vzponom začnemo na smučišču, ki zavija levo in nas popelje nad eno od dveh vlečnic. Na vrhu vlečnice se naravnost odcepi stara vojaška mulatjera št. 636. Tabla nas opozori, da se gibljemo v svetu, kjer pozimi umetno sprožajo plazove, zato je v času sneženja obisk mulatjere prepovedan. Na začetku dosežemo ruševine stare vojaške postojanke. Pot se zlagoma in uživaško dviga skozi gozd in neverjetno hitro pridobivamo višino. Ko gozd postane redkejši, smo na kraških podih, trenutno zasneženih, ki so prepleteni s številnimi brezni. Na levi strani zagledamo ostaline vojašnice Poviz, ki nosi ime po gori nad njo. V poletnem času je tukaj razpotje; desno proti sedlu Prevala, naravnost pa do sedla Vrh Laških brežičev. Mi nadaljujemo desno in turnosmučarska sled se začne smerno vzpenjati. Svet, po katerem hodimo s smučmi na nogah, nam daje slutiti, da hodimo po izrazitem kraškem svetu. Slutimo lahko, da se vzpenjamo po meliščih pod Lopo. Zadnji vzpon na greben, ki smo ga ves čas videli pred seboj, je strm. Smo na sedlu Golovec, s katerega se spustimo do končne postaje ene od gondolskih žičnic italijanskega smučišča. Od tod odsmučamo, kar s psi na smučeh do sedla Prevala, kjer pa ponovno zagrizemo v klanec ob levem robu smučišča. Nadaljujemo do vrha smučišča oz. do Škrbine pod Prestreljenikom, kjer pogledamo na slovensko smučišče Kanin, in z malce sreče se nam bo pogled ustavil na Jadranskem morju oz. na slovenski obali.

Če imamo še kaj energije, se morda povzpnemo na Prestreljenik, zato ne pozabimo na cepin in dereze. Stopinje so narejene.

S Škrbine pod Prestreljenikom odsmučamo do sedla Prevala, od tam pa nadaljujemo po smučišču do Koče Gilberti. Pred kočo se nam zna zgoditi, da bomo morali malce pešačiti, saj se je do nje treba povzpeti. Od koče odsmučamo nazaj do doline po smučišču in tik pred koncem zavijemo desno, da se ustavimo pred velikim parkiriščem.

Nadmorska višina: 2262 m
Višinska razlika: 1100 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

  16.03.2017


Vzpon po mulatjeri se obrne tudi proti grebenu Poliških Špikov.
Foto: Jelena Justin


Kraški svet pod Lopo / Foto: Jelena Justin


Slovenski Kanin z morjem na obzorju /Foto: Jelena Justin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti