Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

400+ plezalcev

na tekmi Zahodne lige? - Balvani Radovljica 2017 že 396

Zahodna liga je vztopna točka v svet tekmovalnega športnega plezanja.
Nivo je v primerjavi s pokalom iRCC nižji. To pa ne pomeni, da je izvedba samega tekmovanja kaj manj zahtevna. Poenostavljena je le razglasitev, saj se diplome podeljuje do osmega mesta, nagrad pa ni.
Zadeve se zakomplicirajo pri številu tekmovalcev. Če smo na tekmi iRCC v najmočnejši skupini letos imeli 75 udeležencev, smo jih na Zahodni ligi našteli 108. Namesto ure in pol smo imeli čas plezanja planiran na dve uri, naknadno pa smo ga podaljšali na dve uri in četrt.

Pri našem formatu tekmovanja je izjemno pomembno, kako si tekmovalci izbirajo balvane. Če se jih preveč prijavlja na najbolj zasedene balvane, postane čakanje na poskus zelo dolgo.
To se je letos najbolje videlo na primerjavi skupin U12 in U14 na tekmi Zahodne lige. Skupina U14 je imela le 6 tekmovalcev manj (102), pa se je s časom plezanja dve uri vse izšlo brez najmanjših težav. Nekoliko bolj izkušeni tekmovalci si pač izbirajo balvane s krajšimi vrstami in vse poteka precej hitreje in bolj umirjeno.
Da je časa za plezanje dovolj sta dokazala tudi oba prvo uvrščena v skupini U12. Vseh devet vrhov sta dosegla v dobri uri in pol. Vsi ostali so imeli na voljo še dodatnih dobrih 40 minut.

Končno število udeležencev tekme je bilo neverjetnih 396.
Če ne bi prišlo do neljubih zapletov pri obveščanju tekmovalcev, bi bila številka precej višja.

Rezultati tekme  |  Galerija slik

Lani smo bili ob številki 366 prepričani, da več ne gre. Letos je bil pravzaprav največji problem kvaliteta zraka v prostoru. Pri več kot 700 kvadratnih metrih površine dvorane, višini nad osem metrov in stalno odprtimi okni, je bil zrak zelo slab, kljub ugasnjenemu gretju pa je bilo zelo toplo.

Podobno situacijo smo doživeli že tudi na tekmi za svetovni pokal 2016 v Kranju. Veliko število ljudi v prostoru pač pomeni veliko porabo kisika in oddaja veliko toplote. To bomo morali naslednje leto vsekakor upoštevati.

Ali je možno izpeljati kvalitetno tekmovanje s primernimi pogoji za več kot 400 tekmovalcev? Verjetno se da. Bo pa treba optimizirati predvsem prezračevanje in urnik. Del naloge pri optimizaciji pa bodo morali prevzeti tudi udeleženci. Treba bo prilagoditi taktiko izbiranja balvanov, da bo čim več plezanja in čim manj čakanja.

Dolgoročni rešitvi pa sta pravzaprav le dve. Po prvi bo tekmovanje moralo postati dvodnevno (kar je v osnovni šoli težko izvesti), ali pa bo treba najti večji prostor namenjen le športnemu plezanju.

Pri taki udeležbi bo težko še kdo rekel, da je športno plezanje nek obrobni šport. Udeležba raste tudi na Vzhodni ligi. Pravzaprav je edini segment športnega plezanja v upadanju finančno dobro podprto državno prvenstvo?!

Pavel Škofic  

...02.2016
Facebook: Špo Radovljica 
400+ plezalcev na tekmi?
Zahodna liga 2017 Balvani Radovljica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti