Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Roža nad Kamnikom

  2.2.2017


Detajl poti proti planini Osredek / Foto: Jelena Justin


Greben Kamniškega vrha / Foto: Jelena Justin


Pogled nazaj proti grebenu pri sestopu / Foto: Jelena Justin

petek, 3. marec 2017, ob 05:28, Mirko Toporiš, ogledov: 1082

 hspace=Gorenjski glas - Jelena Justin: Planina Osredek (1100 m) in Kamniški vrh (1259 m)

Vrh severno nad Kamnikom, kar nam pove že njegove ime, je vrh med Stahovico in dolino Korošice. Številne grape in prepredene poti naredijo vzpon še bolj zanimiv.

Severno nad Kamnikom leži Kamniški vrh, ki se preko grebena Planjava in Planine Osredek dotika Kriške planine na Krvavcu. Vrh leži med Stahovico in dolino Korošice, ki je izhodišče za ture na vrhove severno od Krvavca.

Kamniški vrh je prepreden s številnimi grapami in potmi, ki nas strmo pripeljejo na njegov spokojni greben. Neposredno pod njim so tudi t. i. Korošaški slapovi, ki pa jih mi tokrat ne bomo obiskali. Mora kaj ostati tudi za kdaj drugič.

Zapeljemo se v Kamnik ter nadaljujemo proti Kamniški Bistrici. Za mostom, ki pelje čez Kamniško Bistrico, po nekaj sto metrih zavijemo ostro levo proti Županjim Njivam. Nadaljujemo proti Bistričici, nato pa v smeri Zakala do table Klemenčevo, kjer zagledamo mostiček in smerokaz. Na primernem mestu parkiramo. Prečimo most in prehodimo še sto metrov po cesti navzgor. Na koncu ovinka zavijemo levo na travnik, ob robu katerega poteka neoznačena stezica. Začetni metri se zložno vzpenjajo, nato se pa steza postavi pokonci in nas skozi skrotast predel pripelje do travnika, poraščenega z borovci. Dosežemo kolovoz in nadaljujemo vzpon po njem. Pred nami se pokaže greben Kamniškega vrha. Na levi strani zagledamo smerokaz. Gremo proti smerokazu in v smeri Planina Osredek nadaljujemo vzpon. Markirana steza malce izgubi višino, nato pa pridobivamo višino ob globoki grapi potoka Korošak, kjer se skrivajo tudi Korošaški slapovi, ki jih lahko razločno slišimo. Na nekaterih delih pot terja nekaj previdnosti in zanesljiv korak, saj je ozka, prepadna, ponekod ojačana z lesenimi deskami. V dežju odsvetujem vzpon po tej poti!

Ko na svoji levi strani zagledamo lesen križ, nas do planine loči še pet minut hoje. Pri tem križu na plano pride tudi neoznačena steza s Korošaških slapov, ki pa ni primerna za vsakogar, vsekakor pa je zaradi zbitega terena in hitre možnosti zdrsa precej neprimerna za sestop.

Ko dosežemo planino, se držimo desne strani in se povzpnemo na vezno pot Kamniški vrh–Ambrož. Na levi strani, pod grebenom, je markirana pot, a mi lahko nadaljujemo po desni poti, ki se strogo drži grebena. Lepa razgledna stezica je tista tipična grebenska: malce dol, pa spet gor itd. Hitro smo na sedlu med Planjavo in Kamniškim vrhom, do koder nas čaka le še strm vzpon. Kamniški vrh je skrit v gozdu, kjer je tudi skrinjica z vpisno knjigo, a mi se sprehodimo še do razglednega pomola, kjer je v zavetju tudi improviziran bivak.

Na naši levi strani je Velika planina, pred nami pa ljubljanska kotlina in vasice okoli Kamnika, Škofjeloško hribovje, na zahodu pa Krvavec z radijskim in televizijskim oddajnikom.
Z vrha lahko sestopimo do sedla med Planjavo in Kamniškim vrhom in nadaljujemo po zbitem terenu strmo navzdol; ali pa z vrha, z razglednega pomola, sestopimo po gruščnati poti približno 250 višinskih metrov navzdol. Pot je strma in zaradi polzečega terena je potrebna previdnost. Tik pred klopco, ki jo vidimo že od daleč, zavijemo desno. Nahajamo se na poti, ki preči melišče. Nato prestopimo še leso in po kolovozni poti nadaljujemo do smerokaza, kjer smo prej skrenili levo proti planini, zdaj pa po poti vzpona sestopimo nazaj do Klemenčevega, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 1259 m
Višinska razlika: 700 m
Trajanje: 4 ure in 30 minut
Zahtevnost: 2 / 5

eXTReMe Tracker