Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

The Project

Friko - Jernej Peterlin: V plezalnem centru Telefonplan sta Robert Rundin in Jocke Berglund postavila plezalno smer s tem imenom.

Idejni vodja istoimenskega projekta je Björn Pohl, glavni urednik mednarodnih novic na spletnem portalu UKClimbing ter glavni organizator promocijskega balvanskega tekmovanja Legends Only.
Björn je ves čas organizacije balvanskih tekmovanj razmišljal, kako pripraviti unikatno tekmovanje tudi v težavnostnem plezanju. Prišel je na idejo, da se postavi najtežja športnoplezalna smer na umetni steni.

The Project sestavljajo sekvence petih gibov, ki so ocenjene od 6a do 8c, njihova težavnost pa se stopnjuje od začetka do vrha. Organizatorji predvidevajo, da je celotna smer težka okrog deste stopnje po francoski lestvici, kar pomeni, da gre trenutno za najtežji projekt na svetu. Smer bo odprta praktično vsak dan, na njej pa bodo lahko izziv našli tako vrhunski plezalci kot rekreativci, ki plezajo smeri težavnosti do 6c po francoski lestvici.

Eden od glavnih ciljev je v smer privabiti najboljše tekmovalce svetovnega pokala ter vrhunske športne plezalce, ki se posvečajo le plezanju v skali. Gre za edinstven projekt, pri katerem lahko govorimo tudi o doseganju neke vrste svetovnega rekorda, katerega mejo bodo najboljši premikali postopoma, za vse ostale pa bodo na voljo drugi rekordi - državni, osebni, po spolu, po starosti ...

Prejšnji teden sta se v smeri že poskusila skandinavska prvaka v težavnostnem plezanju Hannah Midtbø in Hannes Puman, ta vikend pa so v Stockholm privabili nekaj vrhunskih plezalcev, ki bodo sodelovali na otvoritvenem dogodku. Nalle Hukkataival, Stefano Ghisolfi, Kajsa Rosén, Magnus Midtbø in Jorg Verhoeven bodo sodelovali v tako imenovanem "red point" šovu, Jacopo Larcher, Daila Ojeda in Liam Lonsdale pa bodo smer plezali tekom celotnega dneva. Čez leto bo organiziranih nekaj dogodkov, ki se jih bodo udeležili najboljši plezalci sveta. 22 in 23. aprila bosta na enem izmed njih sodelovala tudi Adam Ondra in Patxi Usobiaga.

Nekaj poskusov in izjav plezalcev, ki se v smeri preizkušajo v teh dneh si lahko pogledate v spodnjem videu. 

Vir: Friko.si | UKClimning.com | YouTube 

18.02.2017 21:04
The Project - najtežji športnoplezalni projekt na svetu




YouTube - Eric Karlsson Bouldering: The Project episode 10

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti