Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tečaj na Golteh

Novi tednik Celje - Simona Šolinič: ... prinesel znanje, ki lahko reši življenje ponesrečenega 

Tečaj na Golteh prinesel znanje, ki lahko reši življenje ponesrečenega
Snežni plazovi, smrtna nevarnost v gorah

Celjska postaja Gorske reševalne zveze Slovenije je minuli konec tedna na Golteh organizirala tečaj varstva pred snežnimi plazovi. Udeležilo se ga je več kot trideset gorskih reševalcev in planincev z našega območja.
Na tečaju so sodelujoči spoznavali pravilno ravnanje ob nevarnosti snežnih plazov, ustrezno uporabo zaščitne opreme, osnove iskanja zasutih s pomočjo plazovnih žoln in ustrezno ukrepanje v primeru nesreče v snežnem plazu. Ko se v takšnih snežnih razmerah zgodi nesreča in nekoga zasuje plaz, je znanje tisto, ki ponesrečencu reši življenje.

Vsa alpinistična dejanja, še posebej v tem letnem času, zahtevajo višjo raven znanja, psihofizične pripravljenosti in ustrezno opremo. Osnovni priporočili za odhod v gore sta predvsem dobra pripravljenost in poznavanje ture. Pozimi je treba upoštevati predvsem nevarnost snežnih plazov na severozahodnih in severnih do severovzhodnih pobočjih naših gora. Zato si morajo ljudje v tem času, če se odpravljajo v visokogorje, izbrati nižje ture, kjer te
nevarnosti ni.

»Vremenske razmere v zadnjem času so bile takšne, da je v visokogorju še vedno veliko snega, zato sta še vedno potrebna previdnost in dobro poznavanje vseh osnov varnega odhoda v gore. Predvsem je s seboj vedno treba imeti lavinski trojček, torej lavinsko žolno, sondo in lopato,« pravi gorski reševalec Rok Dečman iz celjske postaje Gorske reševalne službe.

Hoja po brezpotjih je še posebej nevarna, še vedno pa je dobra izbira gorski vodnik. Pozimi morajo ljubitelji gora znati hoditi z derezami in uporabljati cepin tudi za zaustavljanje pri zdrsu. In ravno pri tem ljudje storijo največ napak. Zato so na sobotnem tečaju na Golteh organizatorji dali poudarek ravno temu. Še vedno gorski reševalci priporočajo včlanitev v alpinistične šole, kjer člani pridobijo ogromno znanja, ki lahko v slabih razmerah ali trenutkih nesreče tudi reši življenje.

SIMONA ŠOLINIČ
Foto: Rok Dečman GRS Celje

  16.02.2017


Večer/G-L, 16.02.2017: Nevarnost plazov

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti