Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 16.02.17

Primorski dnevnik: Skupina »Drugače mladi« v Gradežu -  Izlet v slovensko Istro - Potepanje po Korziki

Skupina »Drugače mladi« v Gradežu

Naročili smo največji avtobus, a mest za skupino tržaških planincev, imenovanih »Drugače mladi«, in njihovih prijateljev je bilo za sobotni izlet še premalo. Program je bil zanimiv tudi skupini mladincev, ki so se pridružili izletnikom, tako je prišlo do prave medgeneracijske povezave. Jutro je bilo oblačno in mrzlo, a že med vožnjo proti Gradežu se je družba razživela. V Gradežu so si pohodniki najprej ogledali staro mestno središče in cerkev sv. Eufemije, nato so se podali po kolesarski-pešpoti, ki je speljana po gradeški laguni in povezuje Gradež z Oglejem. Med potjo so opazovali s slanušami porasle peščene otočke - »barene« in poloje -»velme«, ki so vidni samo ob oseki. Občudovali so labode, ki so se pozibavali na morski gladini, račke in ponirke ter velike bele čaplje. Ob prihodu v Oglej so si pohodniki ogledali še njegove zgodovinske zanimivosti. Premraženi so nato stopili na avtobus, ki jih je peljal v Beljan. Tu se je ob malici in kozarcu domačega kmalu razvilo prisrčno prijateljsko druženje. Mladina, ob sodelovanju nekaterih starejših, je uprizorila pravi koncert, kar je ustvarilo prav posebno vzdušje. Sproščeni, obogateni s številnimi prijetnimi vtisi in novimi spoznanji so se nato vračali proti domu.

Izlet v slovensko Istro

Muhasto in nepredvidljivo februarsko vreme narekuje krajše, a zato nič manj prijete izlete v bližnjo okolico. Slovensko planinsko društvo Trst tako načrtuje za nedeljo, 19, februarja, avtomobilski izlet v slovensko Istro, na razpolago bo tudi društveni kombi.

Pohodniki se bodo zbrali ob 8.30 na mejnem prehodu Škofije, na parkirišču trgovine Kompas na desni strani ceste. Skupno bodo potovali do doline Dragonje in se povzpeli v Krkavče, eno najstarejših in najlepših vasi v slovenski Istri, ki je zrasla na ozkem pomolu visoko nad dolino Dragonje. Pot bodo nadaljevali proti Novi vasi, manjšemu zaselku, ki leži 274 m nad morjem, ter naprej proti Svetemu Petru in do izhodišča izleta. Tura je primerna za vse, predvidene so 4 ure hoje. Nujna planinska oprema, pohodniške palice in pohodniška obutev. Za morebitne informacije lahko pokličete na tel. številko 3384913458, odgovarja Franc.

Potepanje po Korziki

V bogat in pester koledar izletov, predvidenih za letošnjo sezono, je Slovensko planinsko društvo Trst vključilo tudi enajstdnevno planinarjenje po Korziki. Program predvideva dve varianti: pohodniško z zahtevnejšimi vzponi na najpomembnejše dvatisočake Monte Cinto, Monte Incudine itd. in manj zahtevno pohodniško-turistično. Iz Trsta bomo odpotovali 19. julija zjutraj ter se vrnili 29. zvečer. Vpis je možen le do konca februarja. Za vpis in vse informacije pokličite na tel. številko 040413025, odgovarja Marinka.

16.02.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti