Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 02.02.17

Primorski dnevnik: Geološki izlet | »Drugače mladi«: izlet v Gradež | Veliki Javornik

Geološki izlet

Ivje je odevalo krnsko gmajno, zeblo je, da je rezalo v lica, a želja po spoznavanju naravnih danosti je bila dovolj močna, da se je v nedeljskem jutru Trebčah zbrala lepa skupina planince v in se podala na odkrivanje geološke zgodovine območja. Strokovni izvedenec gospod Paolo Sossi, ki že vrsto let vodi tovrstne tematske izlete za Slovensko planinsko društvo iz Trsta, je za letošnji pohod izbral kraški rob med Trebčami in Globojnarjem.

Na trgu pred cerkvijo je zbranim najprej nazorno prikazal nastajanje apnenčastih skladov v zemeljski zgodovini in njihove značilnosti. Med krajšim sprehodom po vasi pa so imeli udeleženci priliko spoznati značilnosti posameznih skladov, saj so domačini pri gradnji poslopij uporabljali kamnine iz celotnega Krasa, vključno s področjem izkopavanja fliša, kar je najlepše vidno pri »hišici od Ljenčkice«. Med vzpenjanjem proti Trebenskemu vrhu so se pohodniki seznanili z izredno pestro zemeljsko zgodovino teh krajev, kjer so nastajala in izginjala posebna okolja s takratno floro in favno. Vposameznih skladih najdemo sledove graditeljev teh plasti, npr. nahajališče fosilnih rib ob avtocestnem useku ali fosilne ostanke paleocenskih alg ob kolovozu, kraški rob pa sestavljajo eocenski apnenci, v katerih so pred približno petdesetimi milijoni let okamnele majhne enoceličneforaminifere - Alveolone. Med spustom pod kraški rob, so pohodniki v apnenčastih skladih odkrivali še okamnele morske ježke in polže. Ob povratku proti Pa- dričam pa so se ustavili na področju, kjer je lepo viden prehod iz starejše v mlajšo geološko dobo, kar se je dogajalo pred 66 milijoni let.

Hvaležni gospodu Paolu Sossiju za bogato kulturno obogatitev in možnost, da so med prijetnim pohodom tudi sami spoznali, sicer težko prepoznavne, zapise zemeljske zgodovine, so se pohodniki vrnili v Trebče.

»Drugače mladi«: izlet v Gradež

Skupina »Drugače mladi«, ki deluje v sklopu SPDT, je živahna, vse skozi dejavna in tudi v zimskem času načrtuje prijetne izlete in pohode. Že za soboto, 11. februarja 2017, pripravlja zanimiv avtobusni izlet v Gradež. Po nenapornem, a zanimivem pohodu po grade- ški laguni in kolesarski-pešpoti, se bodo pohodniki odpeljali še v Oglej in v Begliano, kjer bo tudi prilika za prijateljsko druženje.

Pohodniki se bodo zbrali v Bazovici, pri Kalu, ob 8.00 oziroma oh 8.30 pred Bowlingom v Sesljanu. Za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040775312 (odgovarja Paolo Raseni).

Veliki Javornik

Lep sončni dan je v nedeljo pospremil skupino starejših in mlajših članic in članov SPDG, ki smo se podali na Veliki Javornik. Peš smo startali s kraja Jerišče, ki se nahaja v neposredni bližini mestnega središča Postojne. Lahka makadamska označena pot nas je vodila do križišča, kjer smo zavili levo in se povzpeli po strmem zasneženem pobočju. Nato smo zopet ubrali manjši makadam, ki ga nismo zapustili vse do cilja. Na vrhu Velikega Javornika, ki je visok 1268 metrov, je bilo kar toplo in sončno. Nekateri člani so celo predlagali, da bi lahko postavili ležalnike, da bi se tam odpočili in sončili ob prekrasni snežni kulisi. Potem ko smo pomalicali in poskrbeli za obvezno slikanje, smo se po isti poti vrnili do izhodiščne točke. Tam so nekateri pohodniki poskrbeli za dodatni prigrizek. Udeleženci smo bili nad pohodom zadovoljni, sedaj pa že nestrpno čakamo naslednji izlet.

 02.02.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46073

Novosti