Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Uspešen uvod

... v turnosmučarski svetovni pokal 2017

V Andori se je 20. in 21. januarja zavrtelo kolesje svetovnega pokala 2017 v turnem smučanju, kjer so na posamični tekmi in tekmi v vzponu uspešno nastopili tudi štirje člani slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju: Karmen Klančnik, Nejc Kuhar, Luka Kovačič in Anže Šenk.

Na sobotni prvi tekmi svetovnega pokala, posamični preizkušnji v Andori, sta zmagala Francozinja Laetitia Roux in Nemec Anton Palzer, tekmovalni led so uspešno prebili tudi trije slovenski tekmovalci.
Karmen Klančnik
(TSK Olimpik) se je med tekmovalkami uvrstila na 22. mesto (oz. 14. mesto med članicami). Tekmo je zelo doživeto opisala na svojem blogu: "Tako je v soboto na hladnih 2200 metrih počila štartna pištola. Kljub visokim obratom se pri prvem vzponu prsti na rokah niso hoteli ogreti, toda potem se je začelo dogajati. Prvi letošnji spust po celem snegu sem odpeljala presenetljivo dobro, suvereno in noge niso prav nič zapekle. Nato cik-caki; na stmem terenu so bili bolj podobni visokim stopnicam, “pešak” po grapici navzgor in tek z derezami čez grebenček. Tu sem izgubila dve dragoceni mesti, saj se mi je dereza dvakrat odpela. Sledil je strm spust po trdem terenu, kratek vzpon in črta pa smučišču še do zadnje grape, kjer smo ponovno pripeli smuči na nahrbtnik. Kakšne zanimive misli se v teh obratih pletejo po glavi, lahko bi napisala célo knjigo. Škoda, da se teh občutkov ne da posneti, saj so res nekaj posebnega in neverjetnega, kot bi bil v drugi dimenziji, na žalost pa se jih po tekmi ne spominjaš več. Razmišljaš kako trpiš, kako te vse boli in zakaj neki je človek tako trmast, da muči samega sebe, hkrati pa je nepopisljivo lepo, vesel in hvaležen si, da lahko nastopaš v svetovni eliti, da si tako daleč od doma in udobja; in ta občutek te žene in žene dlje … No, še nekaj zatikanja z derezami in zadnji spust v cilj. Zadovoljna in nasmejana na 22. mestu."

Luka Kovačič (TSK Olimpik) je med mlajšimi člani dosegel 15. mesto, Anže Šenk (TSO Jezersko) pa med člani 35. Zaradi bolezni žal ni nastopil slovenski adut Nejc Kuhar (TSO Jezersko). Uradni rezultati: ISMF.

V nedeljo je bila na sporedu prva tekma v vzponu za letošnji svetovni pokal, na kateri sta slavila Švedinja Emelie Forsberg in Švicar Werner Marti.
Drugi tekmovalni dan je na smuči že stopil Nejc Kuhar in se uvrstil na odlično 15. mesto, dogajanje pa opisal na svojem blogu: "Nazaj sem se v celotni tekmi ozrl samo enkrat, 5 metrov pred ciljem, saj sem ves čas čutil, da me zasleduje krdelo lačnih volkov, ki samo čakajo, da popustim za delček odstotka. V zadnjih 3 minutah tekme so mi moči nekoliko pošle in v skupini 7 tekmovalcev od 9. do 15. mesta sem potegnil kratko ter končal na še vedno odličnem 15. mestu." Luka Kovačič je bil v vzponu 35., Anže Šenk pa 55.

V ženski konkurenci se je v vzponu med dvajseterico, na 19. mesto, povzpela Karmen Klančnik, o svojem nastopu pa zapisala: "V nedeljo je sledila še vertikalna tekma s 730 metri višine po smučišču navzgor. Od štarta do cilja je veljala le surova moč, časa za popuščanje ni bilo. Zame so bile temperature malce previsoke. Končala sem na 19. mestu, s čimer ne morem biti ravno zadovoljna. Ves čas sem tekmovala z občutkom zategnjene ročne zavore. Obrati na maksimumu, noge se pa niso hotele prav hitro premikati. Vzrok? Prehlad, višina, slaba prehrana …? Izgovorov ni. V danem trenutku sem dala vse moči od sebe in to je tisto kar šteje! Časa za analizo je še dovolj, zato sem z razpletom zadovoljna. Bila je poučna izkušnja in lepa popotnica za naprej; že čez slab mesec nas v Transcavallu čaka svetovno prvenstvo, kjer bom nastopila v šprintih in vertikalu. Ni daleč, zato vabljeni navijat!" Celotni rezultati na spletni strani ISFM.

Naslednje postaje svetovnega pokala v turnem smučanju bodo Cambre d'Aze v Franciji (28. 1.), Erzincan v Turčiji (11. 2.), Prato Nevoso v Italiji (25. 3.) in Val d'Aran v Španiji (8. 4.).
Od 23. februarja do 2. marca se bodo slovenski reprezentantje udeležili tudi svetovnega prvenstva, ki bo v Transcavallu v Italiji.

P. s.: Prihajajoči konec tedna PD Jezersko, skupaj z ostalimi društvi in GRZS, organizira 22. turnosmučarsko tekmovanje in jubilejni 20. Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Tokrat bosta na Jezerskem kar dve tekmovanji: 28. januarja bo tekmovanje za gorske reševalce, dan kasneje, 29. januarja, pa prva tekma letošnjega državnega prvenstva v turnem smučanju v parih in za rekreativce.
Manca Čujež

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti