Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Del Kraškega roba

Gorenjski glas - Jelena Justin: Kavčič (879 m) in Lipnik (804 m)

Ko se s Slovenske obale peljemo po avtocesti proti Črnemu Kalu, nam pogled uhaja na skalni rob, ki ga vidimo. Meja med Krasom in Istro.

Črni Kal je z dobro vidno apnenčasto skalo raj za športne plezalce. Tako kot Osp. Ta apnenčasta skala je Kraški rob, ki je dolg približno dvajset kilometrov in poteka nad vasmi Socerb, Osp, Črni Kal, Podpeč, Zazid, Rakitovec. Ti kraji so tudi izhodišča za zanimive planinske izlete. Mi bomo danes obiskali Kavčič in Lipnik, ki sta del Kraškega roba.

Avtocesto Ljubljana–Koper zapustimo na izvozu Črni Kal in nadaljujemo vožnjo po stari cesti proti morju. Na večjem križišču nadaljujemo levo v smeri mejnega prehoda Sočerga oz. Buzeta. Izhodišče našega vzpona je vas Rakitovec, a trenutno je cesta med Zazidom in Rakitovcem zaprta, zato nadaljujemo po cesti proti mejnemu prehodu Sočerga in ko zagledamo smerokaz Gračišče, Movraž, Rakitovec, zavijemo ostro levo. Peljemo do vasi Rakitovec, mimo železniške postaje, ko na levi strani zagledamo kal. Peljemo še po cesti naravnost po klančku navzgor, in ko asfaltirana cesta zavije levo, mi peljemo po makadamu navzdol do vasi, kjer pri športnem igrišču parkiramo. Tam tudi zagledamo obnovljeni kal.

Nad kalom zavijemo po ulici desno, se vzpnemo med hišami do kamnitih stopnic, preko katerih se dvignemo do zgornje ulice. Na levi strani zagledamo rumeno hišo s hišno številko 58, mimo katere gremo, in že smo na kolovozu, ki se pod gozdnim pobočjem zmerno dviga. Po nekaj deset metrih zagledamo leseno tablo, na kateri piše Plasa – Kavčič. Usmeri se v gozdno pobočje. Steza ni označena, a dokaj dobro sledljiva. V okljukih se dvigamo po gozdnem pobočju. Ponekod je steza malce zaraščena oz. so veje dreves precej nizko razraščene. Ni ravno steza, ki bi bila množično obiskana. Pot je speljana med drevjem in grmovjem, obdaja nas nizka trava. Prečimo prvo kolovozno pot in nadaljujemo rahlo desno na drugi strani ponovno navzgor. Sem in tja je pot malce strmejša, a ni hujšega naklona. Ko prečimo drugo kolovozno pot, nadaljujemo naravnost na drugi strani kolovoza. V tem delu je steza težje sledljiva, a z malce občutka za opazovanje gre. Približujemo se skalni pregradi Kraškega robu, preko katerega se povzpnemo na zgornjo planoto. Steza udobno zavijuga med skalami, morda si bomo pri kakšnem koraku pomagali z rokami, in že smo na travnati planoti. Na naši desni zagledamo Kavčič, levo je Lipnik. Predlagam, da se najprej povzpnemo na Kavčič. Da pridemo do steze, ki povezuje oba vrhova, sta nam v pomoč celo dva možica. Ko dosežemo stezo, se obrnemo v desno in dosežemo vrh v naslednjih 15 minutah. Na vrhu, ki ga označujeta dva križa, se odpre lep razgled na zadnji vrh grebena, na Žbevnico, ki leži že na Hrvaškem; sicer so pa pred nami Golič, Lipnik, Kosmačič, Kojnik, Slavnik, v ozadju pa ob dobri vidljivosti pogorje Julijskih Alp, slovensko morje, Dolomiti.

S Kavčiča se spustimo po dostopni stezi in se sprehodimo do Lipnika, kar nam vzame približno 40 minut. Tik pod vrhom Lipnika vidimo markacije, ki nanj vodijo iz Zazida. Po tej stezi sestopimo. Pot preči v desno in se pod skalnim robom počasi spusti do prvega kolovoza, kjer zavijemo desno. Po prečenju skozi gozd dosežemo drugi kolovoz, kjer so številne breze. Markirana pot zavija desno proti Zazidu, mi pa zavijemo na neoznačen kolovoz levo in začnemo po udobni poti sestopati proti vasi Rakitovec, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 879 m
Višinska razlika: 350 m
Trajanje: 3 ure
Zahtevnost: 2 / 5

  12.01.2017


Čez skalno pregrado Kraškega roba se povzpnemo na planoto. Kavčič je na desni strani. / Foto: Jelena Justin


Eden od dveh križev na vrhu Kavčiča / Foto: Jelena Justin


Lipnik s Slavnikom v ozadju / Foto: Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti