Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Redefinicija alpinističnega smučanja?

Decembra 2016 je obiskal kino Komuna festival EOFT (European Outdoor Film Tour) in lahko smo si ogledali film »La liste«. Podobno, že dopolnjeno verzijo si lahko ... 

... ogledate v arhivu RedBull.tv.

Digitalna transformacija je zajela tudi smučarje, predvsem tiste, ki si ne postavljajo omejitev in ne tekmujejo med seboj kot npr. alpski in tekmovalni turni smučarji.
To so predvsem smučarji brez omejitev (ang. freeride) in alpinistični smučarji. Meje so se med slednjimi v letu 2016 zabrisale po zaslugi 27 letnega Jérémie Heitza. Z uporabo vrhunske tehnologije pri opremi,  vremenski napovedi in novim načinom snemanja ter medijski podpori je izkoristil idealne snežne razmere za svoje brzinsko smučanje po širokih in strmih nakloninah.

Jérémie Heitz, Švicar s francoskim naglasom, je predstavil svoj projekt smučanja s 15-ih štiritisočakov  v enem letu. Vsem smerem je skupna širina in enakomerna strma naklonina, okoli 50° ali več. Uspel je v enajstih primerih, kar je z eno besedo nepredstavljivo.
Nekateri s(m)o za posamezne vrhove potrebovali leta, nekateri na svoj trenutek še čakajo. On pa je v res idealni pretekli snežni sezoni do avgusta 2016 opravil spuste o katerih marsikdo le sanja kot npr. sladkorčki ozebnik Gervasutti, Spencer, Lyskamm, Obergabelhorn.
Ne le da so bili presmučani in posneti, temveč je brez ustavljanja opravil minimalno število zavojev čez celotno smer. Res je Jérémiea pri spustu s Grand Combin de Valsorey spodnesla ledena ploskev, kjer se je z obilo sreče zaustavil v mehkem snegu, a je trmasto nadaljeval svoj projekt ob idealnih razmerah. Ključ njegovega uspeha je bil odličen timing  in podpora ekipe ter sosmučarjev (Luca Rolli in Samuel Anthamatten).

»La liste« -  objavljen seznam želja Jérémie Heitza:

  1. Zinalrothorn
  2. Brunegghorn
  3. Aiguille de l'Amone
  4. Hohberghorn
  5. Stecknadelhorn
  6. Lenzspitze
  7. Lyskamm 
  8. Aiguille de la Blaitiere - Couloir Spencer
  9. Grand Combin de Valsorey
  10. Mont Blanc du Tacul – Couloir Gervasutti
  11. Obergabelhorn
  12. Dom des Mischabel X
  13. Matterhorn V stena X
  14. Aiguille  Verte - Coutourier X
  15. Monte Rosa Marinelli X
    Za naslednjo sezono so mu ostali še zadnji štirje spusti.

S podobnim pristopom čakanja na razmere se je podvigov spomladi v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja loteval Franci Mrak, ki pa se je omejil na dvoriščne vrhove. (Podrobnosti si preberite v intervju objavljenem v Planinski vestnik januar 2012.)

Slovenskim alpinističnim smučarjem so posamezne smeri v Zahodnih Alpah dobro poznane, saj so posamezniki presmučali tudi več kot eno smer v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja. Zaradi oddaljenosti in slabe informacijske podpore je bil uspešeno opravljen spust v idealnih razmerah bolj redkost kot pravilo.

Slovenski smučarji so opravili nekatere izmed zgoraj navedenih spustov, izstopajo predvsem: Simon Čopi, Marko Čar - Tacul, Verte, Drejc in Davo Karničar - Dom, Matterhorn,  Borut Črnivec, Andrej Terčelj - Monte Rosa, Lenzspitze, Aleš Lončarič, Blaž Čadež – Matterhorn.

Le vprašanje časa je, kdaj bodo takšni podvigi uresničljivi tudi z vrhov nad 5000 metrov?

 

Jeremie Heitz (osebne strani)  

Vimeo: Jérémie Heitz | Swiss skier


2 komentarjev na članku "Redefinicija alpinističnega smučanja?"

Andrej Terčelj,

Film Seznam si lahko ogledate v Cankarjevem domu, Kosovelova dvorana, v sredo, 22. 2. ob 18:00 v okviru festivala gorniškega filma.


Jaka Ortar,

Dopolnjujem Andrejev pregled slovenskih spustov po teh smereh:

Lenzspitze - Atila Armentano

Mont Blanc du Tacul - Primož Vrhovnik, Borut Kozlevčar, Samo Krmelj (deska)

Dom-ove zahodne vesine (Westflanke) naj bi po podatkih na spletu smučali tudi Črnivec, Terčelj, Cerar in Petrovčič http://razmere.turni-klub-gora.si/RazmereVsebina.php?Obv=010312

Ali to ne drži?

Monte Rosa, Marinelli - Maja Lobnik, Peter Poljanec (deska)

Dodal bi šel, da je Blaž Čadež Matterhornovo vzhodno steno predeskal takoj po padcu sosmučarja Aleša. To neverjetno zgodbo si lahko preberete v PV 1997/9 na straneh 369-371 http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_1997_09.pdf

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti