Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrh Korena

Silvo Baznik: Temperaturna inverzija je poskrbela za dobro počutje v gorah.

Pred nekaj dnevi sva se vozila proti Krvavcu in naredila prvi postanek na Ambrožu, kjer so se pokazali Julijci in pod nama gozdovi, katerih drevesa so bila odeta v belino ivja.

Nadaljevala sva do parkirišča pri planini Jezerca in v prijetni temperaturi na soncu stopila na senčno cesto, kjer je zahladilo. Na srečo sva hitro bila na Kriški planini in na soncu, ki naju je spremljalo do razgledišča pod vzhodnem pobočju Krvavca.

Z razgledišča pa zopet v senco in navzdol in ko sva stopila na sončno pobočje, se je zgodba ponovila. Šla sva proti planini Koren, se pogledala v zaledenelo jezerce in stopila do koče z zanimivostjo, ki jo ni para v gorah. Na prvem mestu je poštenost in na drugem zaupanje. O čem pišem, pa vedo le obiskovalci planine. Od koče sva odkorakala v rahlem vzponu preko travnate planine v pas ruševja, dosegla manjše poledenelo mlako, kjer se desno odcepi stezica na Košutno, midva pa sva nadaljevala do naslednjega razpotja. Zavila sva levo in se preko odprtih vrat povzpela na Vrh Korena, ki mu do dvatisočaka manjka le en sam meter. Razgledi so bili čudoviti in po daljšem uživanju na sončnem vrhu, sva se vrnila do razpotja in na poti srečala trojico, ki je hitela proti vrhu. Na razpotju sva zavila proti vzhodu in skozi pas ruševja dosegla travnato pobočje Kompotele, katerega vrh sva dosegla v nekaj minutah. Na vrhu pa planinca in z enim sem se srečal nekaj dni pred tem pod Kamniškim sedlom. Tako je bilo tem za razgovor več kot dovolj.

Ko sva sestopala s Kompotele, sta naju dohitela pohodnika z vrha in skupaj smo se prebijali skozi labirint ruševja in končno dosegli naslednji vrh, Košutno. Ker je vrh obdan z ruševjem, ni tako razgleden kot sta bila prejšnja dva, a kljub temu vreden obiska. Kmalu sta sopotnika odšla in kasneje še midva z vrha.

Poiskala sva zgornjo markirano pot, ki naju je popeljala na planino Košutno, kjer stojita lična bajta in kapelica. Tam lahko pozvonite in si nekaj zaželite. S planine sva se povzpela na zahodno pobočje, ki pada proti planini Koren. S pomočjo pletenice in nekaj klinov ob najdbi fosila v skali sva se spustila na kratko melišče in preko njega na planino, kjer smo se zopet našli skupaj prejšnji sogovorniki. No, potem smo šli vsak na svojo stran. Sogovornika v grapo proti dolini Korošici, midva pa po jutranji poti na Kriško planino, kjer sva pri Florjanu popila osvežilno pijačo in sestopila do ceste in po njej do izhodišča ture.

Tako, to so spomini na lep sončni dan v gorah in tudi sončni zahod je bil čudovit. Pa srečno na vaših in naših poteh.

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti