Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ta teden

AO Kranj - Klemen Gerbec: ... sem bil spet v Martuljku.

V četrtek z železarjema Miho Močnikom in Boštjanom Tomplakom v Veliki Ponci, kjer smo plezali Črni kamin. Gužvanje v ozkem kaminu smo natrenirali že v spodnjem delu, tako da smo bili v “pravem” kaminu že pravi mojstri. Vmes nam je smer zasolil tudi krušljiv previs, ki ga je po tekmovalnem študiju prvi zmogel mladi up slovenskega drytoolanja, po zmagoslavnem tuljenju z obema cepinoma v škripovcu, pa tudi midva z Boštom.
Po ogledu naslednjih ciljev smo sestopili po grapi, ki ji nismo našli imena. Ponovitve preplezane smeri tudi nismo našli. Težave so nekje med 3 in 4, z enim mestom M5+.

V nedeljo sva šla z Arhom spet v Škrlatico, splezati še eno linijo iz lagerja. Poteka po največji grapi v steni, lepo vidni od bivaka, med Smerjo Staneta Šmuca na levi, in Desnim razom. Baje se je po njej sprehodil že Franček, podatkov pa žal nimam.
Grapa naju je ves čas zaposlovala z zanimivimi skoki, od katerih je najtežji zadnji pred veliko rampo, po kateri nato plezamo še tri raztežaje v zmerni naklonini vendar s ponekod zelo tankim snegom/ledom, nato pa se smer pridruži Kugyjevi dva raztežaja pod vrhom hriba. V drugem raztežaju sva našla star impro klin, enega sva pustila v detajlu in enega na zadnjem štantu.

Smer je resna, varovanje ves čas dobro, plezanje uživaško. Obema se je smer zdela super!

Severna grapa*: IV/4+, M5+, 600 m, 8 h. 

* Glej komentarje = Rdeča megla

2 komentarjev na članku "Ta teden "

Matej Arh,

Hvala za informacije. Ravno pomanjkanje informacij je bil razlog za poimenovanje smeri kot Severna grapa. Zdelo se nama je najbolj nevtralno.

Hvala tudi za članka, ki sta res vredna branja.

Lp Matej


Alojz Novak,

Čestam za odlične vzpone v meni najbolj priljubljenih gorah. Pripombo imam le na smer Severna grapa. To grapo sva prva plezala z Milanom Fülejem leta 1969 septembra. Imenovala sva jo Rdeča megla, ker je bila tisti dan taka megla. Milan je napisal tudi članek v lokalni časopis. Vse je poleti tako krušljivo, da si samo Franček lahko privošči sprehajanje. Prisrčen pozdrav Alojz Novak AO Jesenice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti