Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Avantura prečenja Islandije

Gorenjski glas - Maja Bertoncelj: Islandija hspace=

Kako sta hrvaški alpski smučar Ivica Kostelić in Gorenjec Miha Podgornik spomladi na smučeh prečila Islandijo, si lahko ogledate v kratkih filmčkih. Transiceland: petnajst dni, petsto kilometrov.

Kranj – Gorenjec Miha Podgornik je pred kratkim začel z objavljanjem petnajstih kratkih filmov o letošnjem prečenju Islandije s hrvaškim alpskim smučarjem Ivico Kostelićem. To jima je na smučeh uspelo letošnjo pomlad. Na Hrvaškem o tem pripravljajo dokumentarec, ki še ni ugledal luči sveta, si pa njuno pustolovščino po dnevih lahko ogledate na spletni strani Youtube na kanalu Mihe Podgornika.

Podgornika smo vprašali po spominih na letošnji april in vtisih s prečenja Islandije z enim najboljših smučarjev na svetu. »Pri spominih je vedno tako, da ostanejo le dobri trenutki, težki pa zbledijo. Super je bilo, res izjemna avantura. Prvič sem bil toliko časa odrezan od civilizacije in vsega izobilja, ki ga ta nudi,« je dejal Podgornik, ki je s Kostelićem začel sodelovati povsem naključno: »Ivica je iskal nekoga, ki bi ga na prečenju Islandije spremljal in hkrati snemal, torej skrbel za video in fotografsko dokumentacijo projekta. Preko slovenskih poznanstev je slučajno naletel name. Prej se nisva poznala.«

Naloga Podgornika je bila torej video in fotografska dokumentacija projekta. Blizu mu je tudi to področje. Spomnimo le na dokumentarni film Krog, ki opisuje njegov nastop na Špartatlonu pred dvema letoma, ki ga je pretekel v spomin na pokojno mamo Ruth Podgornik Reš. Bil je protagonist tega dokumentarnega filma. Lani je posnel tudi svoj ekstremni podvig v džungli. Skupaj z Matejem Kordežem sta se udeležila maratona Jungle v Braziliji, ene najtežjih ultratekaških preizkušenj na svetu. O svojem letošnjem izzivu prečenja Islandije pa pravi: »Bil je vsekakor nekaj posebnega. To je neke vrste ekspedicija in ne tekmovanje. Nisi omejen s časom, proga ni določena. Pomembno je le, da prideš z enega konca otoka na drugega. Vmes sva imela nekaj oskrbovalnih točk, sicer pa sva vso opremo vlačila s smučmi za seboj.« Da se je Kostelić odločil za prečenje Islandije, ni naključje. To je dežela, od koder prihaja njegova žena Elin, ne nazadnje pa je hrvaški smučar tudi velik ljubitelj neokrnjene narave, ki jo Islandija zagotovo ponuja.

Na poti sta bila petnajst dni in naredila petsto kilometrov. Podgornik je že večkrat dejal, da so ga vedno privlačile avanture, s katerimi presega svoje meje, prečiti Islandijo s športnikom, kot je Kostelić, pa je bilo zagotovo nekaj posebnega in zanj nova pomembna izkušnja, od katere se je tudi kaj naučil. »Mislim, da je glavno prijateljstvo. Zapomnil sem si tudi marsikatero zanimivo prigodo, saj je Ivica pravi pripovedovalec. Vesel sem, da sem lahko na tak način spoznal islandsko prostranstvo in se hkrati naučil marsikatero lekcijo o preživetju v naravi,« je potrdil.

Projekt je bil odmeven tudi na Hrvaškem. O njunem morebitnem naslednjem projektu pa Podgornik pravi: »Za zdaj nič konkretnega.« Pred Kostelićem je zadnja sezona v svetovnem pokalu, Podgornik pa je z mislimi trenutno v prvi vrsti pri biatlonu. V letošnji sezoni je v vlogi trenerja druge skupine slovenske A-reprezentance.

  24.11.2016


Ivica Kostelić in Miha Podgornik skupaj na smučeh čez Islandijo / Foto: arhiv Mihe Podgornika


Islandija ponuja neokrnjeno naravo. / Foto: arhiv Mihe Podgornika

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti