Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jubilejna

 hspace=Gorenjski glas - Maja Bertoncelj: Deseta izvedba Kranjske zimske tekaške lige, ...

... kot pravijo organizatorji, edinstvene v Sloveniji, bo potekala od sredine novembra do sredine februarja. Pred udeleženci je pet različnih tekov, vsak bo prišel na vrsto trikrat.

Program 10. Kranjske zimske tekaške lige:
Kališče (13. 11., 18. 12., 22. 1.),
Sv. Jošt (20. 11., 25. 12., 29. 1.),
Krvavec (27. 11., 1. 1., 5. 2.),
Mohor (4. 12., 8. 1., 12. 2.),
Brdo pri Kranju (11. 12., 15. 1., 19. 2.)
Start vsakič ob 9. uri. Startnine ni.

Kranj – Da so tekači v malce bolj tekmovalnem pogonu tudi v zimskih mesecih, skrbijo zimske lige. Tudi Gorenjska ima svojo. Tradicionalno se bo štirinajst dni po Ljubljanskem maratonu začela Kranjska zimska tekaška liga. V nedeljo, 13. novembra, bo ob 9. uri pri potoku pod Kališčem start jubilejne, desete sezone.

Prva leta je v Kranjski zimski tekaški ligi teklo od dvajset do petdeset ljubiteljev športa in rekreacije, nato nas je bilo vsako leto več. V lanski sezoni se je tekov udeležilo več kot tristo različnih tekačev. Največ jih pride na Brdo, tudi več kot sto, v povprečju pa se nas redno zbere od šestdeset do osemdeset. Tudi v novi sezoni si želimo, da bi nas bilo čim več,« pravi Klemen Udovič, ki je eden glavnih pobudnikov in organizatorjev tovrstnih zimskih druženj. Dodaja, da je Kranjska zimska tekaška liga s svojimi petimi različnimi progami edinstvena v Sloveniji: »Želimo, da se družimo prav vsi tekači, tako cestni, gorski kot tudi tisti, ki najraje tečejo t. i. vertical. Za vsakega se najde proga, ki mu najbolj ustreza, in tudi takšna, ki mu ne leži. Ravno v tem pa je čar, da so boji vedno zanimivi in da imamo potem veliko zanimivih tem za analizo.« Prvi osvojeni vrh v letošnji ligi bo Kališče, sledil bo petkilometrski tek po asfaltni cesti na Sv. Jošt nad Kranjem, nato strm vzpon pod gondolo do Plaže na Krvavcu, skoraj 10-kilometrski tek od daljnovodov pod Joštom do vrha Mohorja in za konec klasičnih skoraj 10 km okoli posestva Brdo. V istem vrstnem redu se program ponovi še dvakrat. To pomeni, da se srečujejo petnajst nedelj zapored, ne glede na vreme.

Lige se udeležujejo različno pripravljeni tekači. »Liga je namenjena prav vsem rekreativcem in rekreativkam, ki želijo tudi preko zime nedelje preživeti aktivno in se družiti s podobno mislečimi. Tekmovanje ni toliko v ospredju, vsaj pri večini udeležencev ne, si bo pa zagotovo vsak našel nekoga, ki bo imel podoben tempo kot sam, tako da se lahko čez celotno zimo primerjata in skupaj napredujeta. Pridružijo se nam tudi vrhunski slovenski športniki, ki jim je tak tek odličen trening in kazalnik trenutne pripravljenosti. Gostili smo že odlične 'vertikaliste' in turne smučarje, profesionalne cestne in gorske kolesarje, državne reprezentante v gorskih in cestnih tekih, triatlonce ... Smo prava druščina,« pravi Udovič.

Liga je ljubiteljska in brez startnine, zanjo pa skrbi več posameznikov-tekačev. Kljub temu opravljajo merjenje časov, poskrbijo pa tudi za pokale za najboljše. Te podelijo na zaključku na Sv. Joštu. Na vsaki tekmi se med vse udeležence razdeli dvesto točk od prvega do zadnjega. Točkovanje poteka v treh moških in enotni ženski kategoriji. »Na koncu so v ospredju vedno najbolj vztrajni tekači, ki se udeležijo čim več od skupno petnajstih tekov. Pridružite se nam, veselo in športno bo,« je za konec še povabil Udovič. Vsak udeleženec lige ima svojo unikatno številko. Dosedanji obdržijo lansko, vsi, ki se jim boste pridružili na novo, pa se morate registrirati preko e-prijavnice na FB-strani lige vsaj dva dni pred prvo udeležbo. In še zmagovalca lanske sezone: absolutno Primož Porenta, pri ženskah pa Petra Mikloša.

  11.11.2016
Jubilejna Kranjska zimska tekaška liga


Vesela druščina lanske sezone / Foto: arhiv organizatorjev

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti