Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kanin

Delo - Blaž Močnik: Glavna mora postati poletna sezona

Bovec − Vršilec dolžnosti direktorja bovškega javnega zavoda Sončni Kanin, ki bo upravljal obnovljeno smučišče, Marijan Skornišek zaključuje spoznavne dneve na Kaninu. Z njim smo se pogovarjali o zimi, ki trka na vrata, in prihodnosti našega najvišje ležečega smučišča.

Ste že na novem delovnem mestu?
Recimo, da.

Kaj boste najprej postorili?
Najprej moram vse skupaj podrobneje spoznati. Kanin sem do zdaj poznal kot turist, čeprav se večji del kariere ukvarjam z žičničarstvom. Vsaka naprava in vsak kraj ima svoje posebnosti. Osnova vsega je, da skupaj z občino ta zavod spravimo v pogon. To moramo narediti zelo hitro in nato zbrati ekipo za zagon smučišča. Sočasno potekajo še zadnja obnovitvena dela, pripravljamo tudi vse potrebno za gostinski del. Kolikor sem seznanjen, s pridobivanjem dovoljenj za obratovanje dobro kaže, zato računam, da bomo naprave lahko pognali, ko bo sneg.

Sezone do zdaj ni bilo mogoče tržiti. Kaj sploh lahko pričakujete v takšnih okoliščinah?
Če bomo sezono tudi v teh razmerah izpeljali brez večjih pretresov, če bomo spet vzpostavili zaupanje, da Kanin normalno obratuje, bo to velik dosežek pred poletno sezono in naslednjo zimo. Če bodo dobri snežni pogoji in vremenske razmere, če se bomo izkazali s pripravo prog in gostinskim delom, lahko že to zimo naredimo veliko. Vendar za zdaj zares težko karkoli napovedujem.

Koliko delavcev boste potrebovali?
Občina Bovec je kar dobro načrtovala, tako da bi skupaj z gostinstvom potrebovali od 30 do 35 ljudi. Opozarjam pa, da so to šele ocene, natančneje pa bom vedel čez teden dni.

Vaš naziv je vsaj za zdaj vršilec dolžnosti, funkcija pa je omejena na največ leto dni. So vaši osebni interesi s Kaninom bolj dolgoročni?
Sam sem občini predlagal, da skupaj najprej izpeljemo zimsko sezono, potem pa se bomo odločili, kako nadaljevati – ali bo takrat občina zadovoljna z mojim delom in, ne nazadnje, ali se bom tudi sam videl na tem mestu. Vsekakor pa v tem trenutku gledam dolgoročno, saj kratkoročno v tej dejavnosti tako ali tako ne moreš narediti veliko. Ne zanima me, da bi tu bil zgolj nekaj mesecev, toda če stvari ne bodo tekle, se lahko zgodi tudi to.

Boste delali v Bovcu ali na daljavo?
V Bovec se bom preselil, saj na daljavo smučišča ne moreš voditi.

Kje dolgoročno vidite možnosti za razvoj Kanina?
Kanin je edino visokogorsko smučišče pri nas in na tem potencialu je treba graditi. Toda glavna sezona mora biti poletna, ki zahteva bistveno manjše fiksne stroške in naložbe kot zimska. Prioriteta sta seveda tako zima kot poletje, toda iz poletnih mesecev je treba v slovenskih gorskih centrih narediti bistveno več. V tujini imajo smučarski centri poleti že veliko več prometa kakor pozimi.

Slovensko smučarijo glede na vložke prehitevajo Slovaki, Poljaki, Srbi in Bolgari. Obnova Kanina je državni vložek. Je to pravi model?
Vsi modeli, ki se uspešno končajo, so dobri. Ne vem sicer, ali je državni vložek vedno najboljša rešitev. Še pomembneje je, da sodeluje lokalna skupnost in da se najde sožitje za skupni interes. Velikokrat me sprašujejo, zakaj smo žičničarji zaspali, toda v preteklosti smo morali za postavitev žičnice do nje na lastne stroške izpeljati še cesto ter elektriko in vodo. Drugje je za infrastrukturo večinoma poskrbela država. V Franciji so smučišča dobila zemljišča zastonj v uporabo, poleg tega so jim zgradili še infrastrukturo do mest. Za avstrijska in italijanska smučišča dobro skrbijo deželne vlade, saj vse davke, ki jih poberejo iz tega naslova, vrnejo nazaj skozi naložbe v smučišča. Res pa je, da žičnice kot infrastruktura nikjer na svetu ne delujejo pozitivno, ampak se pozitivno prodaja turistični produkt, ki vključuje turistično prenočitev in ne nazadnje tudi zrezek v gostilni. To potem prinaša dobiček. Vse leto! Tudi v Sloveniji moramo to doseči. Stvari se sicer na tem področju izboljšujejo. Bi se pa lahko hitreje, saj že ne vem katera vlada govori, da je turizem prioriteta.

  28.11.2016 
Kanin: Glavna mora postati poletna sezona


Marijan Skornišek Foto: Arhiv občine Bovec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti