Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Trije globusi

Delo, 28.11.2016, Prva stran

 Delo/Šport, 28.11.2016, naslovna

Delo/Šport, 28.11.2016

ponedeljek, 28. november 2016, ob 09:09, Franci Savenc, ogledov: 1368

Delo/Šport - Janez Porenta: ... ena vitrina, sedem zmag

Ena vitrina, trije globusi, sedem zmag
Domen Škofic najboljši v težavnostni sezoni svetovnega pokala, Janja Garnbret pa tudi v kombinaciji.

Kranj – Letošnjo sezono svetovnega pokala v težavnostnem športnem plezanju bo slovenski reprezentanci težko ponoviti, saj se je razpletla sanjsko, Zdravljica je namreč na tradicionalnem finalu v kranjski dvorani Zlato polje zadonela trikrat. Janja Garnbret je potrdila globusa v težavnosti in kombinaciji, njen srčni izbranec Domen Škofic se je veselil prvega težavnostnega.

Ena vitrina torej, pa kar trije globusi. In še več: Janja je v tej sezoni postala članska in ostala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti ter zmagovalka kar štirih preizkušenj svetovnega pokala, Domen si je konkurenco pokoril trikrat. Komaj 17-letna izjemno obetavna Korošica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki so jo včeraj v Kranju bodrili številni sokrajani in sošolci z velenjske gimnazije, se je že v soboto v kvalifikacijah in polfinalu trikrat povzpela do vrha in tudi v finalu ob huronskem navijanju razprodane dvorane, v kateri se je gnetlo 3000 duš, začela odločno, zanesljivo, lahkotno in mnogo hitreje kot tekmice.

Ko je že dišalo po tem, da je ne more nič ustaviti, je na štiridesetem oprimku, ki je bil pred tem usoden že tudi za Mino Markovič, ki je mlajši reprezentančni kolegici oddala težavnostni globus, zdrsnila, kar ji je zadostovalo za tretje mesto na tekmi in ponovitev lanskega dosežka. »Letos sem dosegla veliko, nekaj – kranjsko tekmo – pa sem si morala prihraniti tudi za vnaprej. Razočaranja seveda ni bilo, tekle so izključno solze sreče, globus je odtehtal svoje,« je komaj brzdala čustva Garnbretova, ki bi, če bi bilo po njenem, dolgo in naporno sezono še malo potegnila. A ji bo prijal tudi praznični oddih na Sejšelih, kamor bo odpotovala z Domnom.

»Živčki,« je kratko in jedrnato odgovorila na vprašanje, kaj je bilo ključno v njenem finalnem nastopu. »Resda sem imela globus že v žepu, a sem vseeno želela pred domačo publiko nastopiti optimalno in kajpak tudi zmagati. Čeprav nisem čutila nobenega pritiska več, so živčki vseeno delali zaradi domačega občinstva,« je poudarila najboljša težavnostna plezalka sezone, ki je razlog za zdrs iskala v tem, da je bilo v dvorani izjemno vroče, a se kot prava športnica na to ni izgovarjala.

Pet let starejši Radovljičan je svoje opravil že v soboto, ko se je brez težav prebil skozi kvalifikacijsko in polfinalno sito in si tako domala že zagotovil težavnostni globus, ki ga je v finalu potrdil z drugim mestom. Bil je eden od zgolj dveh tekmovalcev, ki sta se uspešno spopadla z zahtevno pastjo na dvajsetem oprimku, še bolje od njega pa je preostanek preizkušnje preplezal 21-letni Nemec Sebastian Halenke, ki je prvič v članski karieri opravil s konkurenco.

»Janja je bila že celotno sezono dominantna, jaz na začetku tudi, nato pa mi je malo prišlo do živega in je bila borba neizprosno. Vendarle sem bil prvič v takšnem položaju, realno sem ob optimalnem scenariju pričakoval stopničke v skupni razvrstitvi, ne pa ravno najvišje,« je priznal Škofic, ki je v noči na nedeljo trdno spal, »saj se mi je velik kamen od srca odvalil že v soboto, ko sem ostal v igri. Zato sem bil v finalu lahko sproščen in zato se je tudi tako dobro izšlo.«

Omeniti velja še četrto mesto Mine Markovič in šesto Urbana Primožiča, ki bo po kranjskem finalu plezalke zagnal v kot in se v celoti posvetil poslu. »Pogrešal ga bom, saj je bil vselej vrhunsko pripravljen in sva imela neprestane borbe, ki jih tekmovalci potrebujemo, da se ženemo naprej. Upam, da si bo premislil, čeprav ne verjamem povsem, glede na to, koliko časa je že namigoval na to potezo,« je odločitev 24-letnega Škofjeločana, ki je sezono končal kot skupno deseti, komentiral Škofic. 

Oznake: PLE

Komentiraj (9):

Igor Pavlič, ponedeljek, 28. november 2016, ob 12:36

Kakšno zvezo ima to plezanje po umetnih stenah z gorami? Zakaj zapostavljamo orodno telovadbo potemtakem? Zakaj zapostavljamo jamarstvo,? Končno je povezave približno toliko, kot med taborništvom ter s skavstvom z opremljanjem in načinom življenja v stanovanju.

Primož Auersperger, sreda, 30. november 2016, ob 06:00

Morda zato, ker je to edina disciplina iz obsega planinstva, ki postaja del olimpijskih iger? In morda zato, ker so sprva tudi tekme športnega plezanja potekala na naravnih stenah. In ker vsak resen sodoben alpinist trenira tudi na umetnih stenah. Saj jamarstva se ne zapostavlja, le promotorji tistega področja se trenutno malo manj aktivni. A "krivda" ni nikoli na zunanjih. Kot vem, tukaj še nikoli niso zavrnili kakega članka.

Igor Pavlič, sreda, 30. november 2016, ob 09:31

DA ne bom dolgovezil, zlata medalja je bila pred davnimi časi podeljena batoma Schmidt za vzpon preko Matterhornove stene! http://www.sports-reference.com/olympics/summer/1932/ALP/mixed-alpinism.html

Primož Auersperger, sreda, 30. november 2016, ob 22:58

Mislim na sedanjost s poudarkom "postaja". Ne vem, če bo kaka medalja namenjena alpinizmu. Morda pa se motim. Saj trendi pa se skozi čas stalno menjajo. Lahko nad tem negodujemo, a so dejstva taka kot so. Raje bodimo veseli, da smo v špici.

Igor Pavlič, četrtek, 1. december 2016, ob 08:39

Olimpijski komite je totalno rigidna organizacija z veliko anahrozimna, sploh kar setiče izbora disciplin. Pomislimo samo, da so olimpijske discipline recimo tudi dresurno jahanje, streljanje na glinaste golobe, moderni peteroboj in še marsikakšna obsesna veščina. Manjkata le še pikado in kozaklanf.

Renata Krauthaker, četrtek, 1. december 2016, ob 09:18

Ne spoštovani Igor. Manjka samo še stresanje negativizma in šimfanja na vsakovrsten trud in vsakovrstno delo, brez kakršnega koli lastnega vložka.

Upam staviti, da bi imeli zagotovljeno olimpijsko zlato. Celo na ime olimpionika bi se upala staviti in verjamem da ne samo jaz!

Igor Pavlič, četrtek, 1. december 2016, ob 09:33

Ne me narobe razumeti, seveda si plezanje po umetnih stenah zasluži postati olimpijski šport, povsem evidentno pa je, da MOK ne sledi športu je popolnoma nedemokratična organizacija, poglejmo samo, kako in po kakšnem ključu sedijo v tem komiteju člani!

Samo Kočevar, petek, 2. december 2016, ob 13:38

Igor mi te čisto razumemo, to je pač sedaj šport in z gorami res nima nič. Razvija se v svojo smer. Naj te vrhunske rezultate komentirajo športni plezalci. Alpinisti se pa ukvarjajte z vašo komisijo in tabornikom tam...

Igor Pavlič, petek, 2. december 2016, ob 19:32

Gonjenje sobnih koles nima s Kolesarsko zvezo seveda nič in stepanje z AZS tudi ne.

eXTReMe Tracker