Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zmore tudi on

image1Večer, Šport - Zoran Mijatović: Če lahko punca, zmore tudi on. Sanjski razplet zgodovinske sezone za slovensko športno plezanje: v letu, ko je disciplina postala olimpijska, …

… se je zmagovalki skupnega seštevka v težavnosti in kombinaciji Janji Garnbret na prestolu v težavnosti pridružil tudi njen fant Domen Škofic.

Čeprav je v finalu svetovnega finala v težavnostnem športnem plezanju v Kranju Slovenija ostala brez posamične zmage, je osvojila vse možne lovorike v skupnem seštevku. Ni ga športa, v katerem bi Slovenci tako dominirali kot v težavnostnem športnem plezanju.
Ne le skakalna Planica in nogometni derbiji, v Sloveniji smo dobili še en šport, ki razprodaja dvorane. Resda je to pomenilo "le" 1700 gledalcev v kranjski dvorani Zlato polje, a zaključka finala svetovnega pokala v športnem plezanju si včeraj ni bilo mogoče ogledati, če na prizorišče že nisi prišel z dragocenim lističem, ki niti ni bil prav poceni (10 oziroma 12 evrov za finale).
image1"Ni druge; razširiti bo treba dvorano ali zgraditi novo. Škoda, da ne more priti še več ljudi," je bil ob glasni podpori navdušen Domen Škofic, ki je na novo spisal zgodovino slovenskega športnega plezanja. Če smo bili namreč v zadnjih letih vajeni, da imamo najboljšo plezalko na svetu (Mini Markovič je letos ta naslov prevzela Janja Garnbret), pa se je to v moški konkurenci zgodilo prvič. Drugo mesto je Škoficu prineslo skupno zmago v svetovnem pokalu, Sloveniji pa še skupno zmago v pokalu narodov. Ja, Slovenija v tem športu dominira bolj kot kjerkoli drugje.
"Na začetku sezone si sploh nisem predstavljal, da se bom boril za končno zmago. V načrtu sem imel stopničke, tretje mesto, in to po najboljšem scenariju. A po zadnjih dveh tekmah sem videl, da imam možnosti za vrh, in to zagrabil. Neverjetno!" so bile Škofičeve prve besede po osvojitvi drugega mesta na domači tekmi, kar mu je omogočilo skupno zmago v disciplini težavnost. Pri tem je edinstveno, da sta trenutno najboljša težavnostna plezalca na svetu, Janja Garnbret, ki je včeraj osvojila tretje mesto, in Škofic, tudi par v zasebnem življenju: "Mislim, da nisva čisto prvi šampionski par. To sta bila v balvanskem plezanju že Avstrijca Anna Stöhr in Killian Fischuber. V težavnostnem plezanju se pa res ne spomnim, da bi naju kdo prehitel," se zasmeje v Ljubljani rojeni Gorenjec, ki je nase širšo javnost prvič opozoril pred dvema letoma, ko je za promocijske namene preplezal železniški most čez Sočo v Solkanu: "Z Janjo (živi na Koroškem, op. p.) žal še vedno živiva daleč narazen, skoraj dve uri vožnje. Vseeno najdeva čas, da dvakrat na teden trenirava skupaj. Dopolnjujeva se. Ona pleza bolj po občutku, jaz kot moški bolj na moč. Tudi v prostem času ne gre, da se ne bi pogovarjala o plezanju." Ja, tudi na decembrski dopust na Sejšele bosta s seboj vzela plezalno opremo.
Prave sprostitve niti na dopustu ne bo, kot je tudi ni bilo zadnje dni pred tekmo v Kranju. "Predvsem v soboto, pred kvalifikacijami in polfinalom, mi je bilo veliko težje," se spominja Škofic, ki bi ga lahko v skupnem seštevku prehitel Avstrijec Jakob Schuber. "Po uvrstitvi v nedeljski finale mi je že bilo veliko lažje."
No, tako njemu kot njegovi Janji zmaga v Kranju še ni bila usojena, kar v prihodnje ostaja njun skupni cilj. Ne smemo pa pozabiti, da je to odličen obet za Slovenijo v sezoni, ko je športno plezanje postalo olimpijska disciplina. Prav te dni so se v Kranju sestali vodilni možje Mednarodne zveze za športno plezanje in modrovali, kako naj bi se tekmovalci v Tokio 2020 sploh kvalificirali. Zelo verjetno bo štel seštevek v težavnostnem, hitrostnem in balvanskem plezanju, s čimer pa ima najmanj težav prav Garnbretova, zmagovalka skupnega seštevka tudi v kombinaciji disciplin.
Še en vrhunski rezultat je včeraj dosegla doslej prva dama slovenskega plezanja Mina Markovič, ki je zasedla četrto mesto. Ker je v začetku sezone že razmišljala tudi o koncu športne kariere, smo jo povprašali, ali je bil to tudi njen zadnji nastop pred domačimi gledalci. "To se bomo nekaj časa spraševali vsi,“ odgovarja Ptujčanka, ki je skupni seštevek svetovnega pokala osvojila kar trikrat.
Rezultati, SP v Kranju, ženske: 1. Anak Verhoeven (Bel), 2. Akijo Noguči (Jap), 3. Janja Garnbret (Slo), 4. Mina Markovič (Slo); moški: 1. Sebastian Halenke (NEM), 2. Domen Škofic (Slo), 3. Jakob Schubert (Avs), 4. Stefano Ghisolfi (Ita).

Zoran Mijatović


Fotografija:
 Nekoč je plezal po solkanskem mostu, včeraj je še uradno osvojil težavnostni vrh sveta. (Srdjan Živulović)



Večer, Šport, 27.11.2016: Škofic prvi Slovenec z zmago
v seštevku svetovnega pokala v športnem plezanju

Domen Škofic je kot prvi Slovenec v zgodovini osvojil skupni seštevek svetovnega pokala športnih plezalcev v težavnosti. Dvaindvajsetletni Radovljičan je največji uspeh v karieri vknjižil na sklepnem dejanju sezone v Kranju, v razprodani dvorani. A na premierno zmago v Kranju moral še počakati. V današnjem finalu je osvojil drugo mesto.
Zmagal je Nemec Sebastian Halenke, drugi je bil Škofic, ki je sicer bil med vodilnimi po kvalifikacijah in polfinalu, tretji je bil Italijan Stefano Ghisolfi.
Škofic, ki je v Kranju osvojil prve stopničke, je s finalnim nastopom prišel do čislane lovorike, postal je najboljši športni plezalec v težavnostnem plezanju v tej sezoni. Gorenjec je odločno začel sezono z zmago v Villarsu, nato pa se je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpel še v Brianconu in Imstu, sezono pa sklenil s še četrtimi stopničkami.
Škofic je kot prvi slovenski športni plezalec v moški konkurenci osvojil končni seštevek svetovnega pokala v težavnosti v eni sezoni. S tem se je pridružil svoji partnerki na in zunaj tekmovalnih sten Janji Garnbret, Maji Vidmar in Mini Markovič, ki je skupni seštevek osvojila največkrat med Slovenci, trikrat.
Slovenija je imela v kranjskem finalu še enega predstavnika. Urban Primožič je na svoji zadnji tekmi v svetovnem pokalu ob slovesu od tekmovalnega plezanja zasedel šesto mesto.
V steni so že ženske. Na startu sta tudi najboljši Slovenki, štirikratna zmagovalka Kranja Mina Markovič in 17-letna Janja Garnbret, ki je že pred Kranjem osvojila seštevek svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter se ji nasmiha prva, krstna zmaga, na umetni steni v Kranju. (STA)

 

Vecer.si 28.11.2016

Če lahko punca, zmore tudi on

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti