Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Strmina nad zdraviliščem

21.10.2016


Pogled na Hum s sprehajalne poti ob Savinji / Foto: Jelena Justin


Vrh Huma / Foto: Jelena Justin


Ruj več kot lepo popestri pestro čudovito floro na Humu.
Foto: Jelena Justin
  

 

 

sreda, 30. november 2016, ob 05:28, Mirko Toporiš, ogledov: 1109

Gorenjski glas - Jelena Justin: Hum (583 m)

Prijetna krožna pot nad znanim slovenskim zdraviliščem. Naravna vrednota lokalnega pomena. Izjemna flora, ki spominja na Kras.

Se v teh dneh kaj odpravljate v Termano Laško? Ja? In radi bi obiskali še kakšen zanimiv hrib, kajne? Predlagam vzpon na Hum, ki je s svojimi 583 metri nadmorske višine skromen hrib, a ponudi veliko zanimivega in edinstvenega: izjemno floro, zanimive skalne stolpe, prepadne skale in malce adrenalina.

Z avtoceste Ljubljana–Maribor se usmerimo na izvoz Celje-center, nato pa sledimo oznakam za Laško in Zidani Most. V Laškem peljemo mimo zdravilišča, nato pa v semaforiziranem križišču (Hotel Hum na desni strani) zavijemo levo čez most. Obvezna smer nas usmeri desno, nato dvakrat zavijemo levo, in takoj desno na t. i. Kidričevo cesto. Opazimo oznake za Grad Tabor, ki jim sledimo po Cesti na Svetino, kjer nas smerokaz usmeri ostro levo. Po približno 300 m smo na parkirišču pri gradu, kjer je izhodišče.

Pri informacijski tabli, ki prikaže krožno pot, se odpravimo po stezici do gozda, ki se začne strmo prečno v levo vzpenjati. Po približno petih minutah smo na razpotju, levo se spustimo do t. i. Blaževe skale, ki pa jo bomo obiskali pri sestopu oz. vrnitvi nazaj na izhodišče. Nadaljujemo proti Humu, strmo navzgor, kar naravnost, nato pa nas okljuki pripeljejo do informacijske table o flori oz. cvetju, ki raste na Humu. Cvetje je res zanimivo; dlakavi sleč, lepi jeglič, Clusijev svišč, dišeči volčin, Salomonov pečat, hermelika, ruj itd. Ruj me je sploh razveselil; še vedno je bil zelen, z rahlimi odtenki rdeče. Strma pot, ki se večinoma vzpenja v okljukih, v pomoč so celo stopnice, nas pripelje do lepega razgledišča, do Prižnice, malce višje pa je prepadna udornina Divji farovž. Zanimivo ime. Pot kmalu zavije na jugozahodno stran in se prečno povzpne s pomočjo jeklenice do križa, ki so ga Laščani postavili leta 1991. Nekaj korakov naprej smo pod vršnimi skalami, kjer je pot zavarovana z jeklenico. Na vrhu, kjer je napis Hum z vpisno skrinjico, se nam odpre razgled na okolico Laškega. Za sestop izberemo pot po vzhodnem grebenu. Že takoj pod vrhom nas preseneti jeklenica, kar se zgodi še nekajkrat. Pot je speljana atraktivno med apnenčastimi skalnimi roglji in za vzpone in sestope nam je v pomoč jeklenica. Greben je v en sam užitek, deloma povsem naravnost, kot bi hodil po pomolu, obdajajo pa nas borovci in ruj. Idila! Kmalu dosežemo predvrh Huma – ali pa vzhodni vrh Huma, če hočete –, kjer je tudi vpisna knjiga. Od tukaj nas čaka strm sestop skozi gozd, ki nas pripelje do nasada mladih smrek. Gremo mimo smrek in sestopimo na makadamsko cesto ter zavijemo levo. Sledimo makadamski cesti, ki nas pripelje do asfalta in v vas Zahum. Sledimo cesti približno 500 metrov, ko nas smerokaz za krožno pot A7 – Pot na Hum usmeri strmo navzgor v gozd. Pridemo do Blaževe skale, ki ponudi lep razgled na Laško. Nato se skozi gozd povzpnemo do travnika, ki ga prečimo, in že smo na parkirišču. Krog je sklenjen!

Nadmorska višina: 598 m
Višinska razlika: 290 m
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: 3 / 5

eXTReMe Tracker