Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S psom na Triglav?

Nedeljski dnevnik - Anja Bergoč: ... Dajte, no!

Vseslovenska ekoakcija Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav in Nedeljskega dnevnika
S psom na Triglav? Dajte, no!

Vse več planincev se odpravlja v gore s svojim psom - Vstop v planinske postojanke s štirinožcem brez soglasja oskrbnika ni dovoljen - V Triglavskem narodnem parku je za psa obvezen povodec, še bolje oprsnica.

Z vseslovensko družbeno koristno akcijo Očistimo naše gore ne skrbimo samo za to, da so naše planine in gore vse manj onesnažene, pomembno je, da v okviru akcije razvijamo tudi občutek za naravo, za varnost v gorah, za sodelovanje, razumevanje in tudi za gorski bonton. Gorski reševalci so nas opozorili, da se vse več planincev odpravlja v gore s svojim štirinožnim prijateljem, in prav njim je namenjen današnji zapis.

Prejšnji mesec se je v bohinjskem kotu zgodila nenavadna gorska nesreča. Gorski reševalci so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske reševali psa, ki je zdrsnil v prepadno skalovje pod Debelim vrhom. Planinca in njegovega psa so nepoškodovana prepeljali v dolino. Ob omenjeni nesreči se je spet pojavilo vprašanje, ali se je pametno odpraviti s psom na težko dostopna gorska območja oziroma na zahtevnejše planinske ture. Huda gorska nesreča s štirinožcem se je zgodila leta 2006, ko je v Kamniških Alpah zaradi zdrsa umrlo mlado dekle in je z njo poginil družinski pes.

Vse več je planincev, ki imajo tako radi svoje pasje prijatelje, da se še v hribih težko ločijo od njih. Zato jih čestokrat vzamejo s seboj, tudi na zahtevnejše ture, kar pa lahko brez tehtnega premisleka in dobre pripravljenosti vodi v nesrečo. Planinci morajo vselej upoštevati tako zakonske kot nekatere naravne omejitve. Poleg tega lahko štirinožni prijatelj moti druge pohodnike, saj se nekateri ljudje bojijo psov. Pri prebiranju forumov na internetu opazimo, da veliko ljudi hodi v hribe s psom, marsikdo je že imel tudi neprijetno izkušnjo in se zaveda, kako pomembno je, da je pes za izlet v planine primemo vzgojen in predvsem obvladljiv. Pes mora biti vajen tudi pašne živine, da je ne straši, odpoklic ne sme biti problem, saj pes lahko zagleda divjad in pobegne ter se izgubi. Pes lahko sproži tudi kotaljenje kamenja, ki se lahko usuje na druge planince, zaradi pasje razigranosti pa je vsak njihov gib nepredvidljiv.

Tudi zakon o Triglavskem narodom parku (ZTNP-1) (Ur. 1. RS, št. 52/2010) v 13. členu prepoveduje puščati pse s povodca zunaj naselij. Na vprašanje, ali psi smejo v planinske koče, so nam na Planinski zvezi Slovenije odgovorili, da po pravilniku o planinskih kočah, bivakih in planinskih učnih središčih vstop živalim v kočo ni dovoljen. Če je že potrebna prenočitev, potem ležišče uredijo v drvarnici ali pomožnem proštom. Omenjeni pravilnik pa ne prepoveduje vstopa živali v bivake, kjer bi bil nadzor tudi otežen. »Če je v bivakih več ljudi, se sami dogovorijo, ali je žival moteča.«

Izlet v hribe s štirinožnim prijateljem zahteva predhodno pripravo in načrt. Poleg kondicije planinca je potrebna tudi kondicija in zmožnost psa, da zmore zahtevno turo. In ne pozabimo, tudi psa je lahko strah v prepadnih strminah. Prejšnjo soboto popoldne smo se odpravili v Kamniško Bistrico, kjer smo se kot običajno ustavili v planinskem gostišču Jurij. Dom stoji na prečudoviti jasi, nad katero se dvigajo mogočni, že pobeljeni vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Izjemen prizor, v katerem se še tako nemima duša pomiri. Skorajda ni planinca, ki ne bi poznal domačega vzdušja pri Marjanu in njegovi ženi Boži, ki že več kot 25 let skrbita za kočo ob vznožju mnogih izhodišč za zahtevnejše vzpone in drugih pohodniških poti. Pri vhodu srečamo simpatičen par z dvema velikima pasjima spremljevalcema, ki prijazno vpraša, ali smeta tudi psa naprej. »Seveda smeta!« zaslišimo odgovor. Ko se ob toplem čaju udobno namestita, se pozanimamo, ali z njima hodita tudi v hribe, na kar pritrdilno odgovorita, vendar pravita, da izbirata ture, ki niso zahtevnejše narave, in tako svoje izlete prilagodita svojima štirinožnima prijateljema, slabih izkušenj še nista imela. Psa sta delovala lepo vzgojena, mimo sta čakala v koči, prvi pod mizo, drugi pri nogah svoje lastnice. Vznemirila sta se le malo ob prihodu večje skupine ljudi, saj je prostor kar naenkrat postal nabit z ljudmi. Medtem druga gosta razlagata zgodbo, kako sta z svojim psom več let redno obiskovala hribe, med njimi tudi Kamniško sedlo, vendar mora imeti pes utrjene tace, saj so njegove blazinice zelo občutljive. Oskrbnik Matjan obrazloži, da pes ni za visokogorje, da njegove tace niso prilagojene za gola skalnata pobočja, človek ima obutev z debelim podplatom, pes pa le gole tace. In ko si pes izrabi blazinice, je poškodba lahko nepopravljiva. Pravi: »Si kdaj videla volka v visokogorju? Do tam, kjer gre volk, gre lahko tudi pes.« Doda še, da je vlačenje psov po visokogorju mučenje živali.

Za mnenje, kako s psom v hribe, smo poklicali Igorja Potočnika, direktorja Gorske reševalne zveze Slovenije, ki pravi, da za zahtevnejše terene, predvsem v visokogorje, odsvetujejo, da s seboj vodimo štirinožne prijatelje, razen če so seveda navajeni, če so priučeni zahtevnejšemu terenu. Še posebej odsvetujejo obisk gora, ki jih planinci množično obiskujejo, kot je na primer Triglav, ki je zaradi plezalnih, sicer varovanih smeri za pse povsem neprimeren. Kjer je veliko planincev, je lahko pes zelo moteč. Opozarja pa, da zakon omejuje prosto gibanje psov, zato je obvezen povodec. Svetuje, naj obiskujemo manj zahtevne in manj znane hribe, obvezno pa je treba psu nadeti oprsnico, ker sama ovratnica s povodcem ne zadostuje. Predvsem pa se naj, če se odločimo za obisk hribov s štirinožnim prijateljem, držimo bolj kopenskih, s travo poraščenih hribov, nikakor pa ne tam, kjer prevladujejo skale. Pomembno je tudi, da imamo s seboj zadostne količine vode, ker pes potrebuje ogromno tekočine, predvsem pri večjih naporih. Doda, da čez leto gorski reševalci sicer bolj redko posredujejo, ker planinci s psom zaidejo na neprehoden teren. Zgodilo pa se je že, da so morali gorski reševalci reševati tudi pse.

Anja Bergoč  

23.11.2016

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti