Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ne Klobasa ne Pečenica

Gorenjski glas - Jelena Justin: ... pač pa Krvavica (909 m)

Približno en kilometer dolg in pol kilometra širok čok v spodnji Savinjski dolini, sestavljen iz triasnega apnenca. Hrib, o katerem krožijo krvave legende.

Ena od legend o imenu hriba, ki ga bomo danes obiskali, je posvečena Veroniki Deseniški. Namreč, nad cerkvijo sv. Jurija v občini Tabor je Ojstrica oz. Stari grad, kjer je bil nekoč grad v lasti Celjskih grofov. V grajskem stolpu je bila zaprta Veronika Deseniška. Nad Ojstrico pa je Krvavica, ki jo na vrhu obdajajo od 50 do 150 visoke skale. S teh skal naj bi Veroniko pahnili v smrt. Še dandanes naj bi ob mesečnih nočeh hodila na te skale sedet. Po njeni tragični usodi se hrib imenuje Krvavica. Drug razlog za takšno ime pa naj bi bila rdeča prst pod strmim skalnim vrhom.

Z avtoceste Ljubljana–Maribor zapeljemo na izvoz Vransko, nato pa vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Celju. Vozimo nekaj kilometrov, ko nas oznaki za Ojstriško vas in Tabor usmerijo desno. V kraju Tabor nadaljujemo proti vasi Loke, kjer pridemo do križišča; levo gre cesta proti Zajčevi koči, mi pa nadaljujemo naravnost. Na koncu vasi je ponovno križišče, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Presedle, kjer tudi že opazimo oznake za Krvavico. Cesti sledimo do manjšega parkirišča na desni strani, kjer je tudi smerokaz za Krvavico.

Steza nas vodi strmo navzgor, prečno desno, nato sledita dva daljša okljuka, in že smo pri opozorilni tabli, ki obvešča, da smo na ozemlju, kjer gnezdijo redke ptice. Pot zavije ostro levo in se začne ponovno strmo vzpenjati. Še vedno hodimo skozi gozd, ko dosežemo stranski greben, kjer je na levi strani ogromna skala. Pot zavije desno, rahlo po ravnem, sledi zmerni vzpon, ki pa zelo hitro postane zelo strm. Sledimo stezi, ki je v mokrem izrazito nevarna za zdrs; pot je namreč po dežju povsem blatna. Strmina ne popusti, pridemo do drevesnih korenin, preko katerih splezamo do ozke kamnite gozdne police, ki nas vodi levo, nato pa se ponovno strmo povzpnemo do skal, kjer je naravno okno. Ta del je izrazito strm in v mokrem nevaren za zdrs. Skozi naravno okno je speljana jeklenica, ki s pomočjo nekaj skob olajša vzpon. Za oknom nas čaka še nekaj strmine čez strmo travnato pobočje. Tudi tukaj previdnost ni odveč. Ko strmina popusti, se v zmernem vzponu, kot bi hodili po gozdnem pomolu, sprehodimo do vrha Krvavice.

Z vrha Krvavice je lep razgled na vrh zahodno od nje, na Čemšeniško planino. Močno zraslo drevje trenutno ne daje lepega razgleda proti Posavskemu hribovju in Kamniško-Savinjskim Alpam, kljub temu da je Krvavica strma z vseh strani.

Ker bomo sestopili po poti vzpona, opozarjam na veliko previdnost, saj je teren resnično strm, predvsem pa spolzek, tudi če dlje časa ni deževalo. Po dežju pa vzpon absolutno odsvetujem! Srečno!

Nadmorska višina: 909 m
Višinska razlika: 510 m
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: 3 / 5

 02.11.2016


Detajl strmine poti na Krvavico / Foto: Jelena Justin


Na vrhu Krvavice, z razgledom na Čemšeniško planino
Foto: Jelena Justin


Krvavica, kot jo vidimo, ko se peljemo na izhodišče. / Foto: Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti