Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polna luna in sončni vzhod

Silvo Baznik: Včasih ni potrebno veliko, le novica o polni luni najbližje zemlji je bila dovolj, da sem vzel fotoaparat v roki in naredil nekaj posnetkov.

Večer se je prevesil v noč, luna je vzhajala, a žal so oblaki zakrili njen vzhod. Že čez nekaj minut pa sem jo ujel v objektiv. Tokrat je bila luna bližje Zemlji kot običajno zaradi svoje orbite, ki je eliptična in se njena razdalja do zemlje zaradi tega spreminja. Pravzaprav ni dajala videza, da nam je bližje, vsaj meni se je tako zdelo. Kljub temu pa sem ji posvetil nekaj časa in tudi si temu ustrezno skrajšal spanec. Pravijo, da takšne lune ni bilo že od leta 1948 in da bo naslednja šele leta 2034. V objektiv sem jo ujel tako zvečer, ob polnoči, ob pol štirih, ob četrti uri in zaključil njeno fotografiranje ob pol sedmih zjutraj.

Okoli osme ure zjutraj pa sem se odpravil še na travnike ob Ljubljanici in ujel sončni vzhod. Travniki so bili zjutraj pomrzjeni, sonce je vzšlo nad grebenom hribov na jugovzhodu ljubljanske kotline in s svojimi žarki osrečilo prve sprehajalce, ki so se podali na obhod po poti med travniki.

Lepo je bilo in kljub temu, da pravzaprav nima tesne zveze z gorami, ker fotografije niso nastale v gorah, upam, da bo prispevek zanimiv tudi za ljubitelje gora. Konec septembra lanskega leta smo lahko občudovali drugačno, tako imenovano rdečo luno.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti