Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinski svet - 10.11.16

Primorski dnevnik: Tečaj plezanja SPDT / Večer z Jelinčičevimi osemtisočaki

Tečaj plezanja SPDT

S prijateljsko tekmo seje prejšnjo sredo zaključil tečaj športnega plezanja v organizaciji Alpinističnega odseka SPDT. Tečaj je tudi letos privabil lepo število mladih navdušencev. Skozi ves oktober so se dvakrat tedensko vrstila srečanja na umetni steni v Bazovici, kjer so tečajniki vadili tehniko plezanja in osvojili teoretske osnove za varno gibanje v vertikali, ob vikendih pa je vseh 10 tečajnikov nabrano znanje preizkušalo na okoliških plezališčih. Letos so novinci obiskali plezališča v dolini Glinščice, na Črnem Kalu, na Napoleonski cesti ter v Rovinju, v sklopu tečaja pa so prisluhnili tudi dvema predavanjema tržaških alpinistov. Z zaključkom tečaja pa dejavnosti za novopečene plezalce še zdaleč ni konec, saj se že srečujejo na društveni umetni steni v Športnem centru Zarja, ki svoja vrata odpira vsakdan od ponedeljka do petka v večernih urah.

Večer z Jelinčičevimi osemtisočaki

SPDT nadaljuje predavateljsko dejavnost s predavanjem Dušana Jelinčiča z naslovom 3 x 8000. Avtor bo prikaz plezanje s treh himalajskih osem- tisočakov, opremil jih bo z barvnimi fotografijami, ki bodo protagonistke večera. Jelinčič je avgusta leta 1986 kot prvi alpinist iz Furlanije-Julijske krajine preplezal himalajski osemtisočak, in sicer Broad Paek v Karakorumu. Štiri leta kasneje se je udeležil mednarodne odprave v organizaciji SPDT na Everest, teta 2003 pa je osvojil osemtisočak Gašerburm 2, Ob svojih podvigih naredil skupno več tisoč fotografij, izbor slednjih pa bomo lahko videli na tem prijateljskem druženju.

Sicer bi se lahko predavanje imenovalo tudi recimo 30 let Himalaje, saj je Jelinčič pred natanko tremi desetletji v imenu SPDT stopil na himalajski osemtisočak ter tako postavil mejnik, s katerim se lahko ponaša naše društvo. In prav na tem večeru bo društvo proslavilo ta pomemben jubilej. Predavanje, ki predstavlja nekakšno kontinuiteto s prejšnjim, na katerem je njegov tedanji soplezalec Viki Grošelj opisal svojo štiridesetletno himalajsko pot, bo v sredo, 16. novembra, v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah s pričetkom ob 20.30.

10.11.2016

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti