Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

GrintovecPrikriti prehod


Desno v zatrepu


Možic!


Gamsi pod škrbino


Kaj čaka za robom ...


Vonj po zimi


Na Strehi

ponedeljek, 28. november 2016, ob 05:29, Stane Škrjanec, ogledov: 1479

Iskanja - Stane Škrjanec: ... čez Spodnje Dolce in zahodno ostenje ...

Strme trave me zvabijo pod navpično skalovje.
Z umikom na desno se moram tudi malce prijeti.

Znajdem se na senčnem platoju, kjer me pričaka ob smreko naslonjen možic.

Tokrat bi si le rad izdatno prezračil glavó, si pravim med vožnjo proti Suhadolniku, po štirih urah v službi.
S parkirišča se ležerno odpravim proti Grintovcu, a še pod Taško ustavim korak. Grem danes pogledat v zatrep pod Spodnje dolce? Je možen obhod strmega skoka?

Samotni Spodnji dolci ...

Pod Taško nadaljujem po vlaki. Dober nos me pripelje naravnost pod skok, kjer pa me videno malce prestraši. Na skalo pod steno sta namreč naslonjeni obrabljeni smučarski palici ter velik, razdrapan nahrbtnik. Seveda me v hipu prešine črn scenarij. Zdaj zdaj bom ugledal posmrtne ostanke nesrečneža, ki si je drznil čez skok in se mu je pri tem hudo zalomilo! Levo ob pregradi zapazim stečino/stezico, ki se pne v prikrito pobočje. Ne gojim pretiranega upanja po možnosti nadaljevanja, a glej ga, zlomka – ko stopim na izrazito slemence izza skalnega roba zazeva prehod. Strme trave me zvabijo pod navpično skalovje, z umikom na desno se moram tudi malce prijeti. Znajdem se na senčnem platoju, kjer me pričaka ob smreko naslonjen možic! Z nadaljevanjem v horizontali na z drevjem poraščenem robu odkrijem prekrasen prehod, ki me popelje na uhojeno sled, ki v blagem svetu nad skokom hitro ugasne.
V širni porasli kotlini Spodnjih dolcev kolebam kod naprej. Ker z izdatnim užitkom rad tudi poplezam, se držim skalnega žleba na levi. Brez težav dosežem markirano pot Grintovec - Kokrska Kočna.

Lepo vidna gredina, a (z)vabi me žleb ...

Pogled na široko zahodno ostenje Grintovca mi vzbudi novo željó. Bom zmožen v zapori najti kak lažji prehod in na Streho zlesti po svoje? Občasen ščepec ostrih začimb v življenju ne škodi. S prijaznih trav se povzpnem pod stene na meli, kjer me pozdravi trop gamsov. Številčnejši trop se oglasi izpod Dolske škrbine in kmalu so združeni. Iz ostenja razluščim lahno gredino, ki me v trenutku navduši. Še več; prepričan v uspešen vzpon si za uverturo privoščim poteg čez strm žlebič (II,I), začinjen s poprhanim snegom. Brez rokavic se mi na nekem mestu zanohta, a do zgornjega roba gre kot po maslu. Pred izstopom na Streho na skali opazim markacijo. Očitno je gredina nosilka nekdanje markirane poti ...

Ostanki bivaka? ...

Tamle gori nekje ...

Pocukran prvi skok ...

Po desni do roba ...

Suhadolnik ...

S kavko pozobava piko na i ...

 Lep gorniški pozdrav.

Komentiraj (3):

Vid Pogačnik, torek, 29. november 2016, ob 21:58

Hm? To je pa mogoče potem najkrajši dostop na Grintovec z juga. A je tako?

Lep pozdrav,
Vid

Stane Škrjanec, sreda, 30. november 2016, ob 18:44

Vid, sem mislil, da sem odkril nekaj novega, a mi je kmalu po turi sodelavec prinesel opis iz vodnika (Vladimir Habjan, Grintovci - južni pristopi) in sem se le nasmehnil. Ne vem, če gre ravno za najkrajši pristop, vsekakor pa gre za prekrasen dostop 'v odmaknjenosti'.

Lp,
Stane

Stane Škrjanec, četrtek, 1. december 2016, ob 15:31

Popravek. Avtor vodnika Grintovci - južni pristopi je g. Andrej Stritar. Za napako se opravičujem.

Lp,
Stane

eXTReMe Tracker