Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

DIRTBAG

Mijo Kovačevič: Prihaja nov dokumentarec o ameriški legendi ... > YouTube: DIRTBAG

Nekoč mi je hribovski prijatelj ob pogovoru o enem izmed plezalnih vzponov namignil, nekako takole: "... razmisli, vedno starejši si, boš moral nehat, te zadeve so nevarne".

Ja, res je kar se prvega in zadnjega dela razmišljanja tiče, a na žalost nisem edini, ki ne more uiti biološki uri. Ne, nikakor pa se človek, če mu je nekaj v veselje, ne more strinjat s tistim "bo treba nehat". Morda je kakšnemu neplezalcu ob gledanju fotografij ali video zapiskov s plezarije res tesno pri srcu, ampak to kar je njim videti frdamano adrenalinsko, ni nč ekstremnega, nič takega kar nebi mogel početi tudi kdo drug, seveda po ustreznem izobraževanju.

Ko ti nekaj veliko pomeni, ti prinaša srečo in zadovoljstvo, če to potrebuješ še iz kakšnih drugih razlogov in to počneš na čim bolj varen način, ali ni to nekaj najlepšega!? Drži, včasih je naporno, vedno znova se znajdeš v nekih novih situacijah, tudi teže predvidljivih, nikoli ti ni dolg čas ..., vendar zadovoljstvo na koncu odtehta vse. Pristen stik z naravo, popoln odklop od dolinskih skrbi in še česa.

Ali je plezanje res samo za mlade? Američan Fred Becky je pričel plezat ko je bil star 15 let. Lahko bi rekli, idealna leta za prve korake v tem športu. Pa naj to ne pomeni da ne smeš, oziroma ne moreš začeti tudi kasneje. Morda bo potrebno nekaj več truda vložit, verjetno tudi meja plezalnih dosežkov kasneje ne bomo več premikali, povem tistim starejšim, ki jih skrbi starost ob vpisu v alpinistično šolo.

Ampak, saj vendarle plezamo zase, za svoje užitke, svoje potrebe. In če je poleg teh ciljev na prvem mestu tudi varnost, potem smo na dobri poti, da dosežemo to, kar je uspelo ameriški legendi Frediju, ki je sedaj v 94. letu starosti, še vedno vozi avto in še vedno pleza, pleza z iskricami v očeh.

O njegovem (skrivnostnem) življenju posvečenem goram so posneli dokumentarec
DIRTBAG׃ THE LEGEND OF FRED BECKEY.
Film bo prišel v kinodvorane v začetku leta 2017.

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46031

Novosti