Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet 27.10.2016

Primorski dnevnik: Predavanje Vikija Grošlja / Polaganje venca v dolini Glinščice / Izlet na Kršičevec

Predavanje Vikija Grošlja

Tržaški planinci se veselijo velikega dogodka, saj bodo nocoj gostili legendarnega slovenskega alpinista Vikija Grošlja, Legendaren je ker, kot piše Tone Škarja, »... nihče ni bil tolikokrat v Himalaji. Noben Slovenec ni stal na tolikih osemtisočakih. Stal je na najvišjih vrhovih vseh sedmih celin Zemlje. Nihče ni tolikim zmagovalcem najvišjih vrhov stisnil roko. Najbrž tudi nihče ni objokoval toliko mrtvih prijateljev in znancev, ki jih je pobrala Himalaja, na kratko: nihče ni videl toliko obrazov velikanov Himalaje kot prav on.« O svojih doživetjih v najvišjih gorah sveta, o dragocenih izkušnjah, ki jih je pridobil z lastno izpostavljenostjo, je napisal veliko knjig in člankov. Njegova zadnja knjiga nosi naslov »40 let mojih soočanj s Himalajo«. To bo tudi naslov nocojšnjega večera, ki bo v dvorani SKD Barkovlje, Ul. Bonafata 6. Predavanje, ki se vključuje v program humanitarnih akcij za pomoč prebivalcem Nepala, se bo začelo ob 20.30.

Polaganje venca v dolini Glinščice

Tržaški planinci se bodo zbrali v soboto, 29. oktobra 2016, ob 14. uri pred pokopališčem v Boljuncu, da bi se kot vsako leto s hvaležnostjo poklonili spominu na vse tiste planince in ljubitelje gora, ki so nekoč gojili iste ideale, se zanje trudili in žrtvovali, predvsem pa m tiste, ki so v mračnih letih fašizma za te ideale žrtvovali svoja mlada življenja. Po obisku domačega pokopališča, kjer se bodo SPDT-ejevci spomnili društvene dobrotnice, navdušene planinke Vekoslave Slavec, se bodo podali v dolino Glinščice, točneje pod Jugove stene v dolini Suhe in položili venec pred obeležje, ki so ga pred šestinštiridesetimi leti tu postavili člani SPDT v spomin na tri padle, perspektivne alpiniste.

Izlet na Kršičevec

Čeprav je bila vremenska napoved precej nestabilna in ne preveč obetavna, se je v hladnem nedeljskem jutru zbrala skupina kakih tridesetih tržaških planincev in se po uvodnih, prisrčnih pozdravih podala proti Pivki in naprej do vasi Juršče. Tu jih je že čakala skupina planincev, članov PD Postojna. Izlet sta namreč druščin načrtovali skupaj, vodili pa so domačini, pravzaprav domačinke Valentina, Neva in najmlajša, Erika. Pohodniki so se podali po kolovozu, ki ga obdajajo travniki in pašniki z drobnico, povzpeli so se po gozdni poti, občudovali zanimivo lipo zraščenko in že se je začel odpirati Čudovit razgled proti Pivški kotlini, ki je pohodnike spremljal vse do travnatega, 1091 m visokega vrha Kršičevca. Na vrhu pa je bril mrzel, zoprn veter, tako da so se pohodniki le nekoliko odpočili, se nastavili za spominsko sliko in se po drugi poti kmalu spet spustili v dolino. Med potjo so se ustavili še ob Mrzli jami, vendar se do dna jame se niso spustih, ker je bilo pobočje prespolzko. Ob povratku v vas so gostitelji pogostili pohodnike s toplim čajem in domačim pecivom. Domačinka, gospa Helena Bizjak pa je spregovorila o zgodovini vasi Juršče in o življenju v njej. Za konec pa je prebrala še nekaj svojih pesmi posvečenih domači zemlji in s tem še posebej obogatila doživetje lepega jesenskega dne, ki se bodo vsem globoko vtisnilo v spomin.

27.10.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti