Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Messner

20.10.2016

 

ponedeljek, 31. oktober 2016, ob 05:27, Urednik G-L, ogledov: 1230

Primorski dnevnik: ... proti brisanju italijanskih imen

JUŽNA TIROLSKA
Messner proti brisanju italijanskih imen

BOCEN - Svetovno znani južnotirolski alpinist Reinhold Messner nasprotuje brisanju italijanskih krajevnih in ledinskih imen, ki jih je v bocenski pokrajini uvedel fašizem. Messner, ki je bil svoj čas evropski poslanec zelenih, je svoje stališče izpovedal v radijski oddaji Un giorno da pecora, kjer je tekla beseda o novi »vojni imen« na Južnem Tirolskem. Alpinist je pohvalil »razsodnost« nekdanjega predsednika bocenske pokrajine Luisa Durnwalderja, »ki je dosegel popolno enakopravnost med nemščino in italijanščino«, ter izrazil nasprotovanje, da bi Bocen uradno postal le Bozen v nemščini in ne več Bozen-Bolzano.

»Italijanski turisti, ki prihajajo k nam, imajo pravico, da na tablah in smerokazih prebirajo italijanska imena hribov in dolin,« je povedal Messner. Z družino živi v kraju Sigmundskron, za Italijane pa naj bo to še naprej Castel Firmiano, »če hočemo, tudi le Firmian.«

Messner vsekakor meni, da bi lahko Pokrajina Bocen iz uradnih zemljevidov črtala vsiljena in brezpredmetna italijanska imena krajev, glavnina krajev in ledinskih imen pa naj po njegovem še naprej ohrani dvojezične nazive. Južnotirolska ljudska stranka - SVP ni komentirala Messnerjevih stališč, ki so doživela odobravanje italijanske desnice.

eXTReMe Tracker