Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prijetno s koristnim

Marjan Demša: ... ali občni zbor savinjskih planinskih naravovarstvenikov na Boču

V soboto, 22. oktobra, smo se srečali gorski stražarji in varuhi gorske narave Savinjskega meddruštvenega odbora planinskih društev. Za srečanje smo že prej naročili lepo vreme, dobro voljo smo pa prinesli kar sami.

Zbrali smo se v Kostrivnici, kjer smo se najprej prešteli, nato pa prisluhnili dobrodošlici predsednika Planinskega društva Boč Kostrivnica.
Kmalu smo se pod vodstvom Frančiške Justin, načelnice odseka za varstvo gorske narave omenjenega društva, podali na pot po Dreveniški gori in proti njihovi koči s pomenljivim imenom - Planinska koča Velikonočnica. Ko so se jutranje megle razkadile, smo uživali v gorkoti sončnih žarkov in v pisani paleti jesenskih barv. Med potjo nam je vodnica predstavila tudi številne značilnosti in zanimivosti, seveda pa tudi brez naravovarstvenih problematik ni šlo.

Vse prehitro smo prispeli pred kočo, ki je pred kratkim slavila desetletnico postavitve. Najprej smo si privezali dušice, nato pa se lotili občnega zbora. Pregledali smo opravljeno delo odbora in odsekov ter si začrtali nove cilje in akcije v letu 2017. Niti nismo pozabili izraziti pričakujemo od Komisije za varstvo gorske narave PZS.

Po obvezni skupinski fotografiji smo se odpravili proti rastišču velikonočnice, kjer smo obdelali problematiko varovanja rastišča ene izmed najbolj ogroženih rastlinskih vrst pri nas.
O Boču in njegovem pogorju smo veliko izvedeli tudi z ogledom kratkega a zanimivega filma, ki smo si ga ogledali v Informacijskem središču Krajinskega parka Boč-Donačka gora.

Sledil je še vzpon na sam vrh Boča. Tisti, ki smo se povzpeli na vrh 22 metrov visokega stolpa, smo bili danes praktično na 1000 metrov nadmorske višine. Srečanje smo zaključili s spustom proti Planinskemu domu na Boču in naprej proti Kostrivnici. Med potjo smo si ogledali še veličastni skorš, ki jih v teh krajih niti ni tako malo.

Tako smo zaključili še eno prijetno srečanje in še eno leto, ki nam je postreglo s kar nekaj naravovarstvenimi izzivi. Žal se bojimo, da jih bo tudi v prihodnjih letih še veliko, a imamo dovolj zanosa, znanja in energije za nove spopade.

Zapis in fotografije je prispeval Marjan Denša  

26.10.2016 12.25
Prijetno s koristnim ali občni zbor savinjskih planinskih naravovarstvenikov na Boču

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti