Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ženska

Delo: ... z najvišjih gora - Junko Tabej za rakom umrla v 77. letu

»Večina japonskih moških moje generacije je od žensk pričakovala, da bodo ostale doma in čistile po hiši

Užiti življenje, kolikor se ga le da, je bilo življenjsko vodilo japonske alpinistke Junko Tabej, ki je za rakom umrla v 77. letu starosti, kot poročajo japonski mediji in vse velike svetovne agencije. Bila je prva ženska, ki je osvojila Mount Everest, najvišjo goro sveta na meji med Nepalom in Tibetom.

Junko Tabej ni premagala le številnih vrhov vsepovsod po svetu, ampak tudi tradicionalni japonski odnos družbe do ženske. Leta 1969 je ustanovila Damski plezalni klub. Pojdimo same na čezoceansko odpravo, so si članice izbrale za svoj cilj in ga kmalu tudi uresničile. Junko Tabej je tako leta 1975 vodila skupino žensk, ki so se odpravile osvojiti 8848 visoki Mount Everest. Tako je pred več kot 40 leti postala prva ženska, pod katero je ležal ves svet. »Večina japonskih moških moje generacije je od žensk pričakovala, da bodo ostale doma in čistile po hiši,« je leta 1991 povedala v nekem intervjuju. Njen mož se za stereotipe ni menil, ampak je materi njunih dveh otrok vseskozi stal ob strani. Pri 53 letih je postala prva ženska na svetu, ki je osvojila sedem najvišjih vrhov v sedmih državah.

Rodila se je leta 1939 v starodavnem mestu Miharu, 230 kilometrov severno od Tokija, na območju prefekture Fukušima. Želela je stati na vseh najvišjih vrhovih v več kot 190 državah sveta, so ob smrti velike in srčne alpinistke poročali japonski mediji. Na pogumnem potovanju po strehi sveta je Junko Tabej ustavila šele bolezen, a zlepa ni ostala v dolini. Potem ko je pred štirimi leti zbolela za rakom, se je leta 2015 še povzpela na najvišje točke nad morjem v Nigru, Luksemburgu, Belgiji in Omanu. Od leta 2012 je z mladimi Japonci osvajala 3776 metrov visok vrh gore Fudži, a julija letos ni več zmogla poti z gore v dolino.

»Everest je preveč oblegan. Zdaj potrebuje počitek,« je Junko Tabej opozarjala že leta 2003 v Nepalu na paradi, s katero je država počastila 50-obletnico prvega uspešnega vzpona na vrh Everesta. Skrbelo jo je za degradacijo najvišje gore sveta, ker je država v njene stene spuščala vse več plezalcev. Z velikim problemov odpadkov, ki ostajajo za njimi, se je leta 2000 ukvarjala tudi v svojem magisteriju. Zdaj je sama legla k počitku, a gora Everest nanj še čaka.

  25.10.2016 16:00
Svet so ljudje: Ženska z najvišjih gora


2 komentarjev na članku "Ženska"

Franci Savenc,

V spletni objavi, avtor: Katarina Fidermuc (?) in - dodana slika Bill Murray, ki pa spada k "sosednemu člčanku" = http://www.delo.si/kultura/film/bill-murray-samo-enkrat-sem-zaj-no-ok-dvakrat.html


Franci Savenc,

Ekar (26.10.16 08:12)Verjetno si že opazil da je Delo objavilo »smrt« Junke Tabej 25.10 2016 na zadnji strani; to je prve dame na vrhu Everesta in tudi ustanoviteljice svetovnega »damsko plezalnega kluba«. Še vedno mi je v spominu, ko sem srečal ob Hillaryjevem srečanju v Katmanduju /50 let Everesta/ Ko sem jo ob neposrednem srečanju s Hillaryjem tudi z njo sem tudi njo povabil skupaj z Hillaryjem v Slovenijo. /(Povabilo je bilo predhodno tudi formalno usklajeno s MŠŠRS ,kot vlado RS)

Fotografijo je posnel sin Hillaryja Pieter , s katerim sva se detajlneje dogovarjala o obisku Hillaryja pa tudi Junke za prihod v Slovenijo.. Oba sta sprejela povabilo z velikim veseljem. Žal je Hillary smrt »prekrižala« obisk Slovenije.
Odg. FS (po 10 min): Hvala, Franci, sem in tudi že poobjavil: http://www.gore-ljudje.net/novosti/130055/

Pravzaprav sem le spremenil "vsebino", ker se je vest na spletu pojavila že dva dni prej, tudi slike in filmčki.

Tvojo sliko (s komentarjem) pa shranim, dodajati (k objavljenemu) mislim, da ne bi bilo primerno.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti