Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

GRS Bohinj, 16. Spominski pohod

Robert nas vodi po brezpotju med visokim ruševjem in skrvinčenimi macesni, kjer višje in zahodno dosežemo manjše sedlo ...Janez Pikon: Gorski reševalci iz Bohinja so v spomin pokojnim članom društva organizirali pohod po brezpotju na izpostavljeno Rušnato glavo.

GRS Bohinj, 16. Spominski pohod

Reševalci so pohod v spomin članom društva, ki jim je usoda preprečila dejavnosti v tej humani organizaciji za tokratni gorski cilj izbrali gorsko brezpotje z vzponom na razgledno in ozko teme Rušnate glave (1899 m). Malo obiskana in vzhodno poraščena gora z lepimi razgledi, prepadno izstopa jugovzhodno nad Dolino Sedmerih jezer. Začnemo zgodaj, v nedeljo 16. oktobra 2016 pred planino Blato (104 udeleženci), pozdravi nas jasno nebo. Dosežemo planino Pri Jezeru in nadaljujemo dlje do planine Dedno polje, kjer nas pričakajo s toplim čajem in dodatki (Boltarjov stan). Že jesensko obarvan macesnov drevored nas spremlja vso pot, nad planino Ovčarija nam pogled seže po Spodnje Bohinjskih gorah z najvišjim Tolminskim Kukom in Podrto goro.

Začnemo zgodaj, v nedeljo 16. oktobra 2016 pred planino Blato (104 udeleženci), pozdravi nas jasno nebo in kmalu dosežemo planino Pri Jezeru ...Na planini Dedno polje nas pričakajo s toplim čajem in dodatki (Boltarjov stan) ...Nad planino Ovčarija nam pogled seže po Spodnje Bohinjskih gorah z najvišjim Tolminskim Kukom in Podrto goro ...Povzpnemo se navkreber in zahodno v vedno bolj poraščeno vzhodno pobočje današnjega gorskega cilja ...Izmenično se povzpnemo na razgledno in ozko teme gore z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer na prostrano obzorje naših gora ...

Povzpnemo se navkreber in zahodno v vedno bolj poraščeno vzhodno pobočje današnjega gorskega cilja. Zapustimo označeno stezo južno in zahodno v greben Rušnate glave. Robert nas vodi po brezpotju med visokim ruševjem in skrvinčenimi macesni, kjer višje in zahodno dosežemo manjše sedlo. Izmenično se povzpnemo na razgledno in ozko teme gore z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer na prostrano obzorje naših gora.

Izmenično se povzpnemo na razgledno in ozko teme gore z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer na prostrano obzorje naših gora ...Reševalci so pohod v spomin članom društva, ki jim je usoda preprečila dejavnosti v tej humani organizaciji za tokratni gorski cilj izbrali gorsko brezpotje z vzponom na razgledno in ozko teme Rušnate glave (1899 m) ...Malo obiskana in vzhodno poraščena gora z lepimi razgledi, prepadno izstopa jugovzhodno nad Dolino Sedmerih jezer ...Gorski reševalec Marko Matajurc nam v krajšem nagovoru predstavi dogajanje ob obnovljenem spomeniku z grobom iz davne preteklosti ...Planina Pri Jezeru in zavetišče GRS Bohinj v Kožah, odkoder se ob prijetnem srečanju in pogostitvijo (Marjana, Francka, Matej ...) ...

Zadržimo se na gorskem razgledišču z izpostavljeno zahodno steno južno nad prelazom Čez Štapce, kamor se severno spustimo in sestopimo do Dvojnega jezera. Obiščemo spominsko obeležje ruskima vojakoma iz 1. svetovne vojne južno ob jezeru in tudi mi izkažemo spoštovanje v tišini gorskega sveta. Gorski reševalec Marko Matajurc nam v krajšem nagovoru predstavi dogajanje ob obnovljenem spomeniku z grobom iz davne preteklosti.

Izmenično se povzpnemo na razgledno in ozko teme gore z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer na prostrano obzorje naših gora ...Izmenično se povzpnemo na razgledno in ozko teme gore z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer na prostrano obzorje naših gora ...

Spustimo se vzhodno ob Beli skali v Lopučniško dolino do Črnega jezera. Previsnem ostenju pod Prodi nad stezo do Črnega jezera sledijo z vzponom navkreber v gorsko dolino Dol pod Studorjem visoki Studor, Rigeljc, Stadorski orlič in Vrtec z vstopom na vršni gorski pašnik planine Viševnik.

Krajšemu oddihu sledi sestop na planino Pri Jezeru do zavetišča GRS Bohinj v Kožah, odkoder se ob prijetnem srečanju in pogostitvijo (Marjana, Francka, Matej ...), vrnemo do izhodišča pred planino Blato.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: GRS Bohinj,
16. Spominski pohod

Črna prst ... Krn ...Izmenično se povzpnemo na razgledno in ozko teme gore z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer na prostrano obzorje naših gora ... Pl. Dedno poljeNadaljujemo dlje do planine Dedno polje, kjer nas pričakajo s toplim čajem in dodatki (Boltarjov stan) ...

G-L: gore-ljudje

Spominski pohodi:
22. Pohod - 29. 10. 2023
21. Pohod - 09. 10. 2022
20. Pohod - 17. 10. 2021
19. Pohod - 13. 10. 2019
18. Pohod - 14. 10. 2018
17. Pohod - 15. 10. 2017
15. Pohod - 18. 10. 2015
14. Pohod - 12. 10. 2014
12. Pohod - 21. 10. 2012
09. Pohod - 18. 10. 2009
08. Pohod - 12. 10. 2008


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti