Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Nov bivak

Novice.najdi.si: ... v osrčju Julijskih Alp - Člani Alpinističnega odseka Jesenice s pomočjo slovenskih podjetij in številnih prostovoljcev ...

... postavili sodobno visokogorsko zatočišče v Triglavskem narodnem parku.

Bivak II na Jezerih je od zadnjega septembrskega dne odprt in nudi skromno, a varno zatočišče na 2118 m. Kralj vseh bivakov stoji visoko nad dolino Vrata in na najlepši lokaciji v Triglavskem narodnem parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Bivak nudi zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB priključkom za polnjenje mobilnih telefonov.

Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom, a funkcionalnim rešitvam, je bivak kljuboval ekstremnim vremenskim pogojem častitljivih 80 let!

Lansko jesen je bil stari bivak zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino in poklonjen Slovenskemu planinskemu muzeju v Mojstrani, kjer je na voljo za ogled.

Po letu dni raznih zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov alpinističnega odseka Jesenice ter odločenosti posameznikov, je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana!

Maja Perko, načelnica AO Jesenice: "Bivak je postavljen! Prav tam v objemu najvišjih gora, kjer je bilo njegovo mesto skoraj stoletje. Dobesedno osupli smo bili nad iznajdljivostjo in premišljenostjo prvograditeljev in tako ohranili osnovno obliko, nadgradili nekaj detajlov in upam si reči, da bo novi bivak odlično služil še vsaj naslednjih 80 let!"

Visokogorske razmere terjajo veliko previdnosti pri izbiri materialov ter predvsem zaključkov in stikov materiala. Darko Bernik, konstrukter novega bivaka opominja: “V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od naših prednikov. Preverjeno rešitev bivaka, ki je ekstremnim razmeram visokogorja - orkanskim sunkom vetra, izjemnim količinam snega, mraza in tudi sončne pripeke - uspešno kljubovala 80 let, smo nadgradili in izboljšali. Dejansko ni tako starih sodobnih rešitev oblik, materialov in detajlov, ki bi v praksi pokazali, da delujejo. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju.”

Postavitev novega bivaka v osrčju Triglavskega narodnega parka je velik logističen zalogaj. Tako zaradi same nadmorske višine in (ne)pristopnosti lokacije, kot tudi omejitev zakona o TNP ter nenazadnje usklajevanje z vsemi deležniki.

"Vsi sodelujoči pri projektu smo pomagali prostovoljno in svoj čas, delo, znanje in izkušnje vložili v projekt z željo," dodaja Anže Čokl, "da bi novi bivak še desetletja odlično služil obiskovalcem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev. Želimo si tudi to, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja."

Vir, foto: Anže Čokl

Vir: Novice.najdi.si 


AnzeCokl.com (03.10.16): Nov bivak v osrčju Julijskih Alp  >>>
Neizmerno vesel sem, da lahko končno zapišem veselo novico, da je rekonstrukcija kralja med vsemi visokogorskimi bivaki
v Sloveniji - Bivaka II na Jezerih - dokončno in uspešno zaključena!
Ko so bila pod noge vržena polena in je že kazalo, da bo vse skupaj propadlo, je k sreči že izdelani bivak našel nov dom pod Skuto! Toda novim zapletom ni bilo videti konca in za bivak vseh bivakov - Bivak II na Jezerih stvari še niso bile dorečene in samo odločenim posameznikom gre zahvala, da bivak (spet) stoji. ...

MMC RTV (03.10.16 10:06): Foto: Nov, sodoben bivak na najlepši lokaciji Triglavskega parka / Bivak zgrajen po prvotnih načrtih iz leta 1936

Zurnal24.si (03.10.16 10:13): Bivak Jezera II: Nadomestna gradnja v osrčju Triglavskega narodnega parka

Radio1.si (03.10.16 09:14): Nov bivak v osrčju Julijskih Alp


Hribi.net (03.10.16) - AnzeCokl: Končno! Nov Bivak II na Jezerih postavljen!
Fotoreportaža, video in
zgodba o rekonstrukciji je tukaj.
Hura vsem prostovoljcem, članom AO Jesenice, sodelujočim in predvsem odločnim posameznikom ter donatorjem, da bivak vseh bivakov spet stoji!

Komentarji:

Daaam: Volk sit, koza cela. Cestitke! Ob ohranitvi originalne oblike ste verjetno utisali kar nekaj ust
julya: Sej ne morem verjet! Kako lepo čestitke!
SamoK: Tako se dela bivak! Ne pa tista jajca pod Skuto. Super!
Tadej Bolta: Super. Še en lep bivak,ki so ga v zadnjih letih pridobile slo gore. Čestitke vsem sodelojočim!
lijaneja: Zadnja leta se pa v naših hribih zares dogaja. Novi (in obnovljeni) bivaki kot po tekočem traku.
Bivak pod Kotovim sedlom (ki ga PZS sploh še nima na spisku) Bivak Pavla Kemperla pod Grinto
Bivak v Kočni (ki so ga na srečo rešili propada)
Bivak pod Skuto
Bivak na Kaninu (poleg koče zame popoln nesmisel)
In sedaj še nova dvojka na Jezerih.
Brez fizične kontrole v juliju in avgustu, nam jih bodo v nekaj letih Poljaki in Slovaki uničili.

03.10.2016 


MMC/G-L, 21.05.15Novi Bivak II?
G-L: "Bivak 2" | Google: "Bivak 2"


 

 

 

 


 


YouTube (21.11.2015) - Anže Čokl:
Bivak II na Jezerih - prevoz v dolino

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti