Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dan Tržiških planincev

Gorenjski glas - Suzana P. Kovačič: Letošnje srečanje je bilo pri planinskem domu pod Storžičem, kjer je začel delovati turnokolesarski učni center,

... Planinsko društvo Tržič pa je kar nekaj denarja vložilo v prenovo doma.

Lom pod Storžičem – Planinski dom pod Storžičem je Planinsko društvo (PD) Tržič izbralo za sicer že tradicionalni dan tržiških planincev. Kot je povedal predsednik PD Tržič Uroš Ahačič, so v tem domu zastavili povsem novo zgodbo, saj je v nedeljo, ko je potekalo srečanje, zaživel turnokolesarski učni center, ki ga vodi gospodar doma Uroš Ribič. Dom je namreč pridobil naziv turnokolesarske destinacije, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije. Že tokrat so povabili na turnokolesarska izleta, lažji je potekal v dolžini devet kilometrov in šeststo višinskimi metri vzpona iz Tržiča skozi Lom, Grahovše do doma pod Storžičem. Težji je bil dolg 26 kilometrov, premagati je bilo treba 1100 višinskih metrov vzpona, potekal pa je iz Tržiča skozi Dovžanovo sotesko, Medvodje, Bukov hrib, planini Vetrh in Javornik pa na Javorniški preval in s spustom do doma pod Storžičem. Udeležencem je bil na voljo še seminar tehnike vožnje z gorskim kolesom.

Turnokolesarski učni center pa ni edina novost, v domu so sicer že pred nekaj leti obnovili gostinski del, zdaj pa so prenovili 26 ležišč, skupaj je na voljo 62 ležišč, investirali so v izolacijo, okna, v otroški kotiček ..., kar je stalo 24 tisoč evrov. Večino denarja so zagotovili iz lastnih sredstev PD Tržič, 9900 evrov pa so pridobili iz občinskega razpisa o dodeljevanju spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva (spodbujanje sobodajalstva).

Na dan tržiških planincev so pripravili več aktivnosti, udeleženci so se lahko odpravili na tri pohode različnih težavnosti. Andrejka Belhar Polanc je z družino izbrala pohod iz Grahovš, mimo kmečkega turizma Pr' Rekar, Srpičev do doma, turo pa označila kot prijetno družinsko. Prikaz svojega dela so imeli tudi člani tržiške Gorske reševalne službe, ki so vmes odhiteli na intervenciji na Zelenico in pod Storžič. Popoldne je zapela Manca Špik. Za okusno domačo hrano sta poskrbela oskrbnika, zakonca Markič.
Dom pod Storžičem bo od oktobra odprt ob koncu tedna, v času sankaške sezone pa vse dni v tednu.

  27.09.2016
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti