Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet

Primorski dnevnik: Tečaj za najmlajše in starejše plezalce / Kojca in Zakojca / 38. spominski pohod na Slavnik / Gora Tinisa

Tečaj za najmlajše in starejše plezalce

Alpinistični odsek Slovenskega planinskega društva je organiziral v petek, 23. septembra, v športnem centru Zarje v Bazovici informativno srečanje namenjeno osnovnošolskim in srednješolskim otrokom, ki bi radi spoznali svet plezanja. Pod umetno steno se je zbralo lepo število mladih navdušencev, ki bodo v tekočem šolskem letu okrepili ekipo osnovnošolskih in srednješolskih plezalcev. Urice plezanja se bodo začele 4. oktobra in se nadaljevale do konca šolskega leta. Srečevali se bomo dvakrat tedensko, in sicer ob torkih in petkih od 17.30 do 19.00. Morebitni zamudniki imajo še možnost, da se pred začetkom sezone preizkusijo na umetni steni in se prepričajo, ali jim igra in zabava v vertikali leži. Telovadnica bo namreč ponovno odprla svoja vrata radovednežem jutri ob 17.30. Tudi odrasli bodo oktobra prišli na svoj račun, saj se bo naslednji teden začel tečaj športnega plezanja za začetnike namenjen polnoletnim adrenalinskim zasvojencem. Uvodno srečanje bo danes, ob 20.30, pod umetno steno v športnem centru Zarja v Bazovici. Tečaj se bo nadaljeval trikrat tedensko vse do začetka novembra.

Kojca in Zakojca

Sončni, zgodnje jesenski dnevi ponujajo planincu najlepša doživetja v gorski naravi. Želja, da bi na prijetni turi uživali v gorskem svetu in spoznavali skrajni rob Primorske, svet na meji med Cerkljanskim in Tolminskim, je privabila lepo skupino tržaških planincev na nedeljski izlet. Kar precejšnja kolona avtomobilov se je ob društvenem kombiju vila proti vasi Zakojca, ki leži na severnem pobočju kopaste gore Koljca. V vasi so parkirali in se med mukanjem krav začeli vzpenjati po strmih pašnikih. Pot so nadaljevali po gozdu in že so si grizli kolena na najbolj strmem pobočju tik pod vrhom. Na travnatem vrhu 1303 m visoke Kojce, ki ga krasita velika senena kopa in lična lovska koča, so si odpočili in uživali ob čudovitem razgledu. Za sestop so izbrali drugo pot in tako opravili krožno turo. Nekateri pohodniki so si nato v spodnjem delu vasi ogledali še Volarjevo domačijo, v kateri je pisatelj, kulturni delavec in politik France Bevk preživljal svoja otroška leta. Po krajšem postanku v vaški turistični kmetiji se je skupina vrnila proti domu. Za izredno lep izlet in bogato doživetje gre zahvala Bernardu, Walterju pa za varen prevoz.

38. spominski pohod na Slavnik

V nedeljo, 2. oktobra, bo na Slavniku velik praznik. Na vrhu nam najbližjega, pa tudi izredno priljubljenega tisočaka, ki ga primorski planinci pogosto obiskujemo od zgodnje jeseni pa do pozne pomladi, se bo v nedeljo odvijal že tradicionalni, 38. spominski pohod na Slavnik v organizaciji Obalnega planinskega društva Koper. Pred Tumovo kočo na Slavniku bo ob 11. uri slovesnost s krajšim kulturnim programom. Sledilo bo prijetno planinsko druženje. Slovensko planinsko društvo Trst vabi svoje člane, da se pohoda udeležijo v čim večjem številu.

Gora Tinisa

V upanju, da bo lepo sončno vreme še kar dolgo trajalo, načrtuje Slovensko planinsko društvo iz Trsta za nedeljo, 16. oktobra, izlet v Karnijske Alpe. Tokrat smo kot cilj izbrali mogočno, 2120 m visoko goro Tinisa. Po pobočju gore je speljana lepa krožna, razgledna naravoslovna pot posvečena prerano preminuli tržaški alpinistki Tiziani Weiss.

Z osebnimi avtomobili se bomo podali do kraja Ampezzo Carnico ter se povzpeli do sedla Passo Pura in do koče Tita Piaz. Od tod vodi prijetna gozdna pot do planšarije Tintina (1495 m), kjer se začenja vzpon na Tiniso. Steza se vzpenja po gozdu in med ruševjem ter prečka melišče vse do prelaza Malpasso di Tinisa. Tu se poti ločita: na vrh vodi dokaj izpostavljena pot po krušljivi podlagi, naravoslovna pot pa se vije po grebenu gorskega masiva.

Na izlet se bomo podali z osebnimi prevoznimi sredstvi. Zbirališče v Sesljanu ob 6.00. Izlet je naporen; za krožno turo so predvidene od 4 do 4.30 hoje, vzpon na vrh gore je zahteven, predvideno 6 ur hoje. Nujna planinska oprema in pohodniške palice. Za morebitne informacije je na razpolago tel. št. 040413025 (Marinka).

 

29.09.2016
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti