Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miklavž nad Savo

Silvo Baznik: Ura je odbila enajst, ko sem pričel kolesariti od doma s ciljem prikolesariti na Miklavža nad Savo.

V nogah čutim še utrujenost včerajšnjega kolesarjenja in zato sem danes izbral krajšo, a zato nič manj zanimivo turo. Po nekaj minutah sem na mostu čez Ljubljanico, kjer ribič namaka trnek pod železniškim mostom. Reka ima izredno malo vode, v sredini rečne struge so suhi otoki peska.

Po cesti nadaljujem mimo sotočja Ljubljanice in Save do naslednjega mostu čez Savo pri Dolskem, se za trenutek ustavim, da naredim fotografiji in odhitim naprej skozi vas, prečkam prometnico in v Kamnici mimo cerkve Sv. Helene pričnem vzpon z nekaj serpentinami v razpotegnjeno vas Klopce. Cesta sledi reliefu hriba nas Savo in tako gre malce levo in desno, pa navzgor in navzdol dokler nisem v rojstni vasi Jurja Vege, Zagorici, kjer že vidim naslednje naselje, Križevsko vas s cerkvijo Sv. Križa.

Do tja premagam še nekaj klanca, ki mu sledi daljši ovinek z vzponom in spustom v Veliko vas. Tokrat ne zgrešim pravega odcepa in po izmenjavi makadama in asfalta prispem v Zalog in Spodnji Preker. Tu vidim, da je seno lepo pospravljeno v kozolec, kar je danes že prava redkost. Tudi tu grem v pravo smer in mi ni potrebno popravljati poti kot zadnjič v juliju prejšnjega leta. Sledi dolg spust in kratek vzpon do križišča nad vasjo Hrib. Od tu sledi šestnajst procentni klanec do razpotegnjene vasi Katarije in še dobrih dva kilometra vzpona do podnožja hriba s cerkvico Sv. Miklavža. Ob cesti se pasejo bikci in vsak je na svoji verigi, zakaj že? Ko premagam klanec, zavijem do stare domačije pod hribom, sestopim s kolesa, naredim nekaj fotografij in pričnem potiskati kolo po stezici do vrha. Pol kolesarske poti je za menoj in čas je za odmor in prigrizek. Čeprav so napovedali včeraj lepe razglede, le teh ni in Kamniško Savinjske Alpe so izgubljene nekje v daljavi.

Z vrha grem ob kolesu do prve hiše in nato pričnem kolesariti. Na spustu hitrost hitro naraste in zato zaviram, da izpeljem ovinke in se skoraj ustavim, ko pripeljem na prednostno cesto, po kateri se strmo spustim nazaj do Spodnjega Prekerja. Zavijem na makadam, ki me hitro popelje strmo navzdol. Tresljaji kljub vzmetenju me pošteno pretresajo, dokler ne dosežem vasi Ribče, kjer ponovno vozim po asfaltu. Še nekaj sto metrov in sem na prometnici, kjer mimo mene vozijo avtomobili v polni hitrosti. Na srečo le za kratek čas, saj na prvem krožišču zavijem na lesen most čez Savo pri Jevnici.

Od tu dalje vozim ob desnem bregu Save in preko Laz, Podgrada in Zaloga v domači Zgornji Kašelj ali kot sedaj pravimo v Ljubljano, kjer kolesarsko turo zaključim.

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti