Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet 01.09.16

Primorski dnevnik: Izlet na Gardo / 60 let Tržaške gorske reševalne postaje

Izlet na Gardo

Napovedoval se je izredno vroč avgustovski dan, ko so se tržaški planinci skupno z nekaterimi prijatelji, člani pobratenega planinskega društva LPP iz Ljubljane, peljali po Padski nižini na tridnevno planinarjenje po vrhovih, ki z vzhoda in zahoda obdajajo Gardsko jezero. Pričakovanje je bilo veliko, saj je svet ob slikovitem jezeru zanimiv in pester, bogat na kulturnih in naravnih znamenitostih.

Kot izhodiščno točko za načrtovana potepanja so si planinci izbrali mestece Limone na zahodni obali jezera. Še pred prihodom na cilj, so se povzpeli po sugestivni gorski poti do kraja Tremosine, ki se nahaja na naravni polici nad jezerom v osrčju regijskega parka Alto Garda Bresciano, od koder se odpira krasen razgled na jezero, ki mu ne vidiš konca. V prikupnem mestecu Limone, ki ga krasijo bujno cvetoče bugenvilovke in oleandri, so se sprehodili med oljčnimi gaji ter si ogledali zanimiv rastlinjak za gojenje limon.

Naslednji dan pa je bil posvečen gorskim turam. Skupina bolj izkušenih pohodnikov si je za cilj izbrala 1621 m visoko goro Carone in se pridružila pobudi krajevnih gorskih vodnikov. Iz kraja Limone (78 m) so se po strmi, a prijetni gozdni poti povzpeli najprej do koče Baita Segala. Tu so domačini pohodnike zelo prisrčno sprejeli in jih pogostili s pašto in krajevnimi dobrotami. Sledil je vzpon na vrh. Pred spustom v dolino pa še prijetno druženje ob koči. Druga skupina pa se je z ladjo prepeljala na nasprotni breg jezera, v mestece Malcesine. Z vlečnico se je nato povzpela na vrh gore Baldo in se sprehajala po njenem širokem hrbtu.

Na poti proti domu so si planinci ogledali še mostiščarsko naselje ob jezeru Ledro. Ob bučanju slikovitega slapa Varone so začutili neverjetno moč narave. Nazadnje so se ustavili še v mestecu Torri del Benaco in si na območju kraja San Virgilio, na od ledenika izbrušenih skalah ogledali petroglife, poslikave ljudi, ki so naseljevali te kraje v bronasti dobi.
Obogateni za nepozabno izkušnjo so se pohodniki vrnili domov. Za uspeh izleta pa gre posebna zahvala Bernardu.

60 let Tržaške gorske reševalne postaje

Od nekdaj so ljudje zahajali v gore, bodisi zaradi dela bodisi iz veselja, saj človeka vedno privlači to, kar je težko dosegljivo in skrivnostno. A v gorah pride večkrat tudi do nesreče. Iz solidarnosti do oseb, ki se znajdejo v nevarnosti in v stiski, so se ustanovile gorske reševalne službe. V njih se združujejo izredno izkušeni gorniki; prostovoljci, ki jih odlikujejo: pripravljenost, srčnost, požrtvovalnost, odgovornost in trdna prepričanost, da je za varnost sočloveka upravičen še tako velik napor. Pred šestimi desetletji se je tudi v Trstu zbrala skupina izkušenih prostovoljcev in nastala je tržaška sekcija Vseržavnega združenja gorskih reševalcev. Člani Tržaške gorske reševalne postaje pripravljajo vrsto pobud v počastitev pomembnega jubileja.
Prva bo stekla že v petek, 2. septembra, ko bosta na vrsti dva dogodka: ob 10.00 uri bodo v sinji dvorani Občinske palače podelili Postaji bronasto medaljo našega mesta. Ob 20.00 pa bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah predstavitev knjige "L'aiuto rischioso", avtorja sta Spiro Dalla Porta Xidias in Giovanni Grandi.

Od 5. septembra bodo odprli v razstavni dvorani Fittke v Občinski palači dokumentarno razstavo o šestdesetletnem delovanju postaje. Odprta bo do 11. septembra.

24. in 25. septembra pa bodo v dolini Glinščice praktične delavnice in prikaz gorskega reševanja, a o tem bomo poročali naknadno. 

01.09.2016
Četrtkova rubrikaPlaninski svet
SPD Trst: Planinski svet 1.9.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti