Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nejc Kuhar in Luka Kovačič

Dnevnik - Metod Močnik: ... sta dokazala, da je mogoče hitreje kot v uri in pol priti na Triglav. Pravita, da nista lovca na rekorde.

POHODNIŠTVO
Mladost norost na eni in izkušnje na drugi strani

Nejc Kuhar in Luka Kovačič sta dokazala, da je mogoče hitreje kot v uri in pol priti na Triglav. Pravita, da nista lovca na rekorde.

»Na Malem Triglavu že nisem več verjel, da nama bo uspelo, a je zneslo. Pod uro in pol je huda meja,« se je tudi Nejcu Kuharju zdel podvig Triglav nekaj posebnega. Z Lukom Kovačičem sta zmogla pot od Aljaževega doma v Vratih po poti Čez prag mimo Kredarice do Aljaževega stolpa v uri in 29 minutah. »Točno na teh sekundah se je ustavila ura,« je dosežku na meji mogočega pritrdil Kuhar, hvaležen sodobni tehnologiji GPS, da je vse merljivo in dokazljivo. Po gorniških normah je pot normirana na šest ur.

Če so vse smeri v gorah že preplezane, ves nekoristen svet osvojen, za izziv ostane - čas. Ali je mogoče hitreje kot v uri in pol na Triglav, je mikalo poskusiti tako Kovačiča kot Kuharja, ki ima s tovrstnimi izzivi na Triglav že izkušnje. Pred tremi leti je za pot od Krme do vrha Triglava in nazaj porabil dve uri, 25 minut in 24 sekund. Že takrat je za Dnevnik dejal, da bo naslednji izziv prav Vrata-Triglav 2864. Vseeno je potreboval spodbudo. »Triglav sem imel v glavi celo poletje in o tem na glas govoril okoli. Tudi Nejcu. Dva sta pri takem podvigu hitrejša. Veliko trenirava skupaj, sva podobno hitra na podobnih terenih, kar je v skali zelo pomembno in ključno. Dopolnjujejo se tudi moja mladost norost in Nejčeve izkušnje. Čeprav je Nejc vseskozi diktiral ritem, meni pa je bilo zelo težko slediti, nisem odnehal. Triglava se ne lotiš vsak dan,« se je razgovoril Kovačič. Ključni so vreme, planinska sezona, pripravljenost in seveda tekmovalni koledar strmih gorskih tekov. Kuhar in Kovačič sta najboljša v Sloveniji in sodita med najboljših deset v Evropi.

Pot od Aljaževega doma v Vratih do Triglava je atraktivna gorniška razdalja že od nekdaj. Pokojni smučarski tekač olimpijec Gašper Kordež se je v seriji »naši olimpijci« ponosno pohvalil, da je pred mnogimi desetletji zmogel pot v uri in 52 minutah. Franci Teraž iz Mojstrane, je pred tremi desetletji veljal za pojem gorskega teka, se je 25. septembra 1987 približal magični meji na minuto. Včeraj je obema iskreno čestital. »Za Teražev rekord vemo vsi. Veliko mi je pravil o tem. In tudi zato je bil še večji izziv, ali je mogoče pod uro in pol. Je pa zdaj pot vsaj na Triglavskih podih po toliko letih drugačna, ko ni ledenika. Pot je zdaj daljša. Več poti je. Izbrala sva markirano. Do Kredarice sva letela, kolikor hitro je šlo. Od tam naprej pa je tako tehnično zahtevna, da sva šla previdno, kontroliran korak,« je opisal Kuhar. Od Kredarice do vrha Triglava sta po zavarovani poti porabila 19 minut.

O podvigu je Kuhar, slovenski rekorder Grintovca, razmišljal: »Sem tekmovalec in ne lovec na rekorde. To je bil podvig za dušo. Predvsem je bil to preizkus samega sebe. Nekaj, kar ostane. Gora je večna in dejanje na tem terenu je lahko večno, vsaj za dobo našega štetja, čas tudi.«

Metod Močnik  

30.09.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti