Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Praznovanje v raju

24.09.2016
Praznovanje v raju pod Stolom, na naj planinski koči 2016 

ponedeljek, 26. september 2016, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 1080

PZS - Manca Čujež: ... pod Stolom, v naj planinski koči 2016

Valvasorjev dom pod Stolom, ki ga upravlja PD Radovljica, je že v drugo osvojil lovoriko naj planinske koče, ki je s praznovanjem v raju pod Stolom 24. septembra postavila piko na i poletni akciji medija Siol.net in Planinske zveze Slovenije ter tako oskrbniški ekipi z Alešem Štefetom na čelu vbrizgala energijsko injekcijo in jo zavezala k dobremu delu tudi v prihodnje.

"Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja," se je tem krajem poklonil že pesnik France Prešeren, ki je živel v Vrbi pod Stolom, planinska koča pod očakom Karavank pa nosi ime po piscu, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo Janezu Vajkardu Valvasorju. Prav gotovo bi bila oba ponosna na Valvasorjev dom pod Stolom, ki je v poletnem izboru Siol.net in Planinske zveze Slovenije postal naj planinska koča 2016, kot že leta 2014, letos med 66 slovenskimi planinskimi domovi (od skupno 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov), kolikor se jih je potegovalo za ta laskavi naslov, ki ga je lani osvojil Planinski dom na Kumu (PD Kum Trbovlje).

Priznanje planincev in drugih obiskovalcev gora, ki so z glasovanjem podprli Valvasorja, je kar klicalo po praznovanju, ki je ob vznožje Stola zadnjo septembrsko soboto privabilo razveseljivo število planincev. Priložnosti primerno je v osrčju Karavank uvodoma zadonela planinska himna Oj, Triglav, moj dom v izvedbi pevca ansambla Dor ma cajt. Odgovorni urednik medija Siol.net Uroš Urbas je čestital oskrbniku Alešu Štefetu, za katerega in njegovo ekipo je zmaga tako priznanje kot obveza, ter poudaril, da je ponosen in vesel na oddanih 70 tisoč glasov v celotni akciji. Da je priznanje za naj kočo pokazatelj, da obiskovalci cenijo trud in gostoljubje Valvasorjevega doma, hkrati pa odmevna akcija veliko pove o povezanosti Slovencev z gorami in kočami, ga je dopolnil generalni sekretar PZS Matej Planko.

Čestitkam sta se pridružila tudi Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, ki odlično sodeluje s Štefetom, ter direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman, ki je izpostavil velik pomen pohodništva za celotno Žirovnico z vzajemnimi obiskovalci v gorah in dolini ter oskrbniku podaril srebrnik 20 čebelic. Predsednik PD Radovljica Valentin Rezar bi bil težje bolj zadovoljen s končnim izkupičkom akcije Naj planinska koča, saj sta se na prvo in drugo mesto uvrstila Valvasorjev in Roblekov dom, oba v upravljanju njihovega planinskega društva. Zahvalil se je oskrbniški ekipi, ki je k lovoriki in priljubljenosti koče prispevala levji delež.

Najslovesnejši del prireditve je bila podelitev častne plakete naj planinska koča 2016, ki sta jo ponosnemu oskrbniku Valvasorjevega doma pod Stolom Alešu Štefetu predala odgovorni urednik Siol.net Uroš Urbas in generalni sekretar PZS Matej Planko. Štefe, ki bo s svojo ekipo letos praznoval četrto obletnico oskrbništva pod Stolom, je povedal, da je priznanje za naj planinsko kočo dobra energijska injekcija za delo vnaprej, hkrati pa zaveza, da bodo dobro delali tudi v prihodnje, ter povabil k sproščenemu planinskemu druženju. Tudi ob pijači in okusni jedači, po kateri slovi Valvasor, kjer so ob tej priložnosti pripravili hišno specialiteto Babudrovo presenečenje, dišalo pa je tudi po klobasah, štrukljih in različnih zavitkih. Dobro okrepčani planinci so urno zapolnili plesišče ob zvokih ansambla Dor ma cajt in klepetajoč napolnili sončne kotičke okrog najbolj priljubljene planinske koče.
Besedilo in fotografije Manca Čujež 
eXTReMe Tracker