Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Športnik,

SiolNET - Alenka Teran Košir: ... ki kaže zobe multipli sklerozi = Gregor Selak

To je zgodba o športnem plezalcu, večkratnem državnem prvaku v mlajših selekcijah in nekdanjem članu mladinske reprezentance, ki je pri 25 letih zbolel za multiplo sklerozo.
Po letu iskanja pravih zdravil, ki bi omilila zdravstveno stanje, se je vrnil v svet plezanja in na nedavnem svetovnem prvenstvu v Parizu osvojil bronasto medaljo. Želi si tudi priložnosti na paraolimpijskih igrah v Tokiu.

Gregor Selak pade v oko. Nasmejan, živahen, vedno za šale … S podobo, ki bi jo stežka povezali z multiplo sklerozo, hudo boleznijo, ki na različne načine kaže svoj brezkompromisni obraz.

Selaka je spodnesla pri 25 letih. Dobesedno. "Kar čez noč so mi odpovedale noge. Občasno mi jih je pobralo med hojo, težave sem imel tudi z ravnotežjem. To je videti tako, kot bi bil popolnoma pijan, pa seveda nisem bil," je opisal prve znake, ki so mu dali misliti, da je nekaj narobe. Najprej je bil prepričan, da gre za utrujenost, ko pa težave niso ponehale, ga je zaskrbelo.

Niso ga jemali resno

Poiskal je pomoč zdravnika, a ni dočakal posluha, kot bi ga človek z težavami pričakoval. "Na nevrološki kliniki me nihče ni jemal resno. Zakaj? Na splošno sem bil videti v redu, občasne epizode bolezni pa so bile vse prej kot v redu."

Nadaljnje preiskave, ki so po letu dni z magnetno resonanco potrdile strah, da gre za multiplo sklerozo, okvare na hrbtenjači in črne luknje, kot jih imenujejo, na malih možganih, je moral skoraj izsiliti.

"Gre za avtoimuno neozdravljivo bolezen. Telo dobesedno napada samo sebe, zdravniki pa ne vedo, zakaj do tega prihaja," je svoje zdravstveno stanje na kratko povzel paravitez z vertikale.

Selak v družbi najuspešnejših slovenskih športnih plezalcev na svetovnem prvenstvu v Parizu. Foto: Žiga Zupan/Sportida     

Sreča v nesreči: biološka zdravila

Selaka so začeli zdraviti s kortikosteroidi, ki jih je v obliki infuzije prejemal enkrat mesečno. "Po treh dneh so me z njimi ponovno spravili na noge," pravi. Ko je po šestih mesecih doživel drug zagon oziroma poslabšanje multiple skleroze, kar je v praksi pomenilo, da je eno nogo pri hoji vlekel za seboj, so ga zdravniki napotili na komisijo, ta pa je odobrila prejemanje bioloških zdravil.

"V vsej tej nesreči sem imel tudi nekaj sreče," se je nasmehnil.

Tudi biološka zdravila v obliki infuzije na nevrološki kliniki v Ljubljani dobiva enkrat mesečno, njihov namen pa je krepitev imunskega sistema in mielinske ovojnice, ki prekriva hrbtenjačo.

"Nihče ne ve, kaj me čaka v prihodnje, tudi biološka zdravila so šele v povojih. Sem kot testni zajček," je dejal 27-letni Škofjeločan, ki se je kljub bolezni odločil, da se po dveh letih plezalnega posta vrne k dejavnosti, ki mu že od devetega leta starosti pomeni največ.

Plezanje je edina stvar, ki ga osrečuje

"Plezanje mi pomeni ogromno. To je edina stvar, ki me osrečuje in kjer sem jaz resnično jaz. To so trenutki, ko pozabim na vse, ko se popolnoma osredotočim samo na smer, ki je pred mano," opisuje največjo ljubezen, ki jo je pod vodstvom trenerja in nekdanjega selektorja Romana Krajnika začel gojiti kot osnovnošolec v dvorani za športno plezanje na Podnu v Škofji Loki. Danes trenira po lastnem programu pri trenerju Juretu Ravniku doma in v Plezalnem centru v Ljubljani.

Utrujenost in težave z ravnotežjem

"Bolezen se danes kaže v obliki utrujenosti in težav z ravnotežjem. Včasih sem lahko treniral petkrat na teden po dve ali celo tri ali štiri ure, danes zmorem eno uro treninga, potem pa ves naslednji dan počivam," pravi.

S plezanjem se je začel ponovno ukvarjati januarja letos, mesec dni po prvi dozi bioloških zdravil. Slišal je, da lahko plezajo tudi športniki z zdravstvenimi omejitvami in se pozanimal, kje je njegova priložnost. Na Mednarodno plezalno zvezo je poslal zdravniške izvide in dobil zeleno luč za nastopanja na tekmovanjih v športnem paraplezanju.

Pridružil se je slovenski slepo-gluhi tekmovalki Tanji Glušič, izjemni športni plezalki, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Gijonu postala svetovna podprvakinja, letos pa je zaradi organizacijskih zapletov s strani organizatorja ostala brez nastopa, in skupaj s trenerjem Juretom Ravnikom sodeloval pri tlakovanju temeljev za snovanje slovenske paraplezalne reprezentance, katere selektor je prav Ravnik.

Finančna podhranjenost

"Reprezentanco smo ustanovili z namenom, da bi od Planinske zveze Slovenije dobili sredstva, a smo na koncu ostali praznih rok. Tudi na zvezi za šport invalidov niso imeli posluha za naše želje," je povedal Selak.

To v praksi pomeni, da si tekmovanja in treninge plačujejo sami, to pa terja svoj davek.

Selak se je po dveh tekmah (na prvi tekmi v italijanskem Campitellu di Fassa je zmagal, na drugi tekmi mastersa v avstrijskem Imstu je osvojil drugo mesto, na svetovnem prvenstvu je bil tretji) želel udeležiti tudi tekme v Angliji, a to ne bo mogoče.

Brez denarja tekme ni

"Ne morem, nimam denarja, da bi šel v Scheffield na tekmo, moram tudi nekako preživeti," pravi. Za zdaj denarno podhranjenost skuša reševati s pomočjo sponzorjev, ki so ga poznali še iz časov prejšnje plezalne kariere.

Tokio? Želja na obzorju.

Ima visoke tekmovalne ambicije, želi si nastopiti tudi na paraolimpijskih igrah čez štiri leta v Tokiu. "Nastop na igrah je seveda moja želja, je pa veliko odvisno tudi od tega, katera kategorija bo sploh dobila priložnost. Naša je za zdaj druga najštevilčnejša od vseh kategorij v paraplezanju. Podelili bodo namreč samo en komplet medalj."

Samo en komplet medalj v športnem plezanju

Enako bo veljalo tudi na olimpijskih igrah, ki bodo leta 2020 v Tokiu v družini olimpijskih športov prvič pozdravile tudi športno plezanje.
Ker bodo tudi tam podelili samo en komplet kolajn v moški in ženski konkurenci, trenutno iščejo način, kako discipline združiti (hitrostno, težavnostno in balvansko plezanje) oziroma kateri dati prednost.
Odločitev naj bi bila znana marca prihodnje leto.

23.09.2016 19.29

 
 

Na zmagovalnem odru svetovnega prvenstva je Selak v kategoriji
Rp3, kamor so uvrščeni plezalci z omejenim gibanjem sklepov, močjo in ravnotežjem, stopil na tretjo stopničko. Foto: Manca Čujež

 

Za ogled spodaj nakazanih video ponetkov
pa morate na SiolNET




Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti