Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ranjenega dečka našli

Primorske novice: ... pod dveh urah | Z obsežno iskalno akcijo so v hrpeljski občini preverili sodelovanje različnih reševalnih služb in enot

V takšnih razmerah so prve ure ključne, takrat gre za življenje. Še posebno, ko gre za otroka. V vsaki taki akciji je nujno tudi sodelovanje domačinov, samo iskanje pa mora biti natančno vodeno,” je bistvo sobotne velike vaje iskanja pogrešanega dečka med Brezovico in Tubljami opisal poveljnik hrpeljske civilne zaščite Robert Kastelic.
Več kot sto ljudi je dečka našlo v dveh urah.

BREZOVICA ► Klasično vajo iskanja pogrešanega so načrtovalci vaje, ki so jo v soboto pripravili med Brezovico in Tubljami v občini Hrpelj e-Kozina, dodatno zapletli še z dvema okoliščinama. Prva je ta, da seje izgubil desetletni deček, druga pa, da se je izgubil, potem ko se je med vožnjo zaradi močnega potresa prestrašil.

Po scenariju naj bi namreč v soboto zjutraj območje hrpeljske občine stresel potres šeste stopnje, po potresu pa starši niso več našli desetletnika iz Rožic. Zaradi tega so poklicali na številko 113 in prosili za pomoč. Starša sta se bala, da bi otrok lahko zataval nad Brezovico, kjer je brezno z nezavarovanim vhodom.

S koprskega OKC so proti Brezovici takoj poslali kozinske policiste in obvestili center za obveščanje. Iz centra so aktivirali gasilce iz Materije in sežanskega zavoda, zaradi brezna pa tudi jamske reševalce. Potem so policisti od domačina izvedeli, da nekdo kliče na pomoč iz zvonika, ki je zaradi potresa močno poškodovan. Vodenje iskalne akcije je takrat že prevzel poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Robert Kastelic, ki je zaprosil še za pomoč gorskih reševalcev.

Ker dečka še niso našli, so se kozinskim policistom pridružili tudi kolegi iz drugih enot, vodniki z reševalnimi psi Kinološkega društva Obala ter lovci lovskih družin iz Materije, Obrova in Kozine. Dečka je iskalo 90 pripadnikov različnih služb ter številni domačini. Po dveh urah so dečka, poškodovanega in vidno prestrašenega, našli.

“Kaj takega se lahko pripeti vsakomur med nami. Starejšim, otrokom, bolnim, turistom ...In nikoli ne smemo misliti, da se nam to ne more zgoditi. Največji poznavalci terena so lovci, zato smo jih tudi opremili s svetilkami in reševalno opremo. J Ob resničnem dogodku bi S dečka verjetno pogrešali šele | zvečer, ko je tema, mi pa vse a te vaje preigravamo sredi beli lega dne,” je povedal vodja vaje Robert Kastelic. DC

  20.09.2016
Ranjenega dečka našli po dveh urah



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7886

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične