Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gorski tek Ivana Anderleta

 ...09.2016
Gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst so tekači ocenili za enega najlepših gorskih tekov.


Zmagovalci (manjka Miran Cvet)


Najstarejša in najmlajša tekmovalca

 

sreda, 7. september 2016, ob 12:28, Franci Savenc, ogledov: 1999

PD Podbrdo - Olga Zgaga: ... na Črno prst so tekači ocenili za enega najlepših gorskih tekov - A deset let star rekord se drži proge kakor klop

23. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst prvo soboto v septembru je izzvenel v znamenju dveh obletnic, ki jih letos praznuje PD Podbrdo. 3. avgusta pred 40. leti je na Črno prst pripeljala tovorna žičnica prvi tovor, 7. avgusta pred 50 leti pa je množica planincev na Črni prsti prisostvovala slovesnosti ob odprtju nadgrajene koče.

Na startu v Podbrdu se je zbralo 125 tekačev, od tega 24 tekačic. Trije udeleženci so se pripeljali iz zamejstva v Italiji. Marsikdo se je spraševal, ali bo Peter Lamovec, nosilec rekorda proge iz leta 2006 (47:46), tokrat premagal samega sebe. V intervjuju je namreč napovedal zmago Mirana Cveta. Ne vemo, če se je z njim strinjal Peter Čufer, eden izmed treh pionirjev tega teka, ki se je kot prvi v Sloveniji rodil leta 1970. Stal je na startu vseh dosedanjih in tudi tokrat tradicionalno nosil startno številko zaporednega teka. Nič kaj veselo pa niso tekači sprejeli sporočila z vrha Črne prsti, kjer se je živo srebro že ob 8.30 dvignilo na 17 stopinj.
6,3 km dolga proga z višinsko razliko 1320 m se jim je sicer ponujala suha in dobro utrjena, a v zraku je visela lepljiva sopara. Da bi vsaj za trenutek ne mislili nanjo, je poskrbela 88-letna Francka Drole, ki jih je pred vasjo Trtnik bodrila s harmoniko. Preznojena telesa sta jim poskusili okrepiti dve dobro založeni okrepčevalnici, ena na Kalarskem Brdu in druga približno 200 metrov nad gozdno mejo.
Že pred Kalarskim Brdom je iz zgoščene kolone ušla trojica, ki je izoblikovala tudi končni vrstni red na prvih treh mestih.
Ob prihodu v cilj se je izpisal zmagovalni čas Miranu Cvetu (KGT Papež) in sicer 50:16. Za njim je prestopil ciljno črto Peter Lamovec (Salomon), kazalci so obstali pri rezultatu 51:08. Trojico je zaokrožil Simon Alič (ŠD Nanos Podnanos), njegov čas 55:28. Kar sedem tekačev je pot, ki po Planinskem vodniku zahteva od planincev 3.30 ure planinske hoje, premagalo prej kot v eni uri.

Prva tekmovalka na cilju je bila najmlajša udeleženka med ženskami Tina Klinar (Zgornje Gorje). Strmino je obvladala v času 68:02. S časom 69:00 je bila kot druga ženska na cilju Mihaela Tušar (ŠD Nanos Podnanos), Urša Trobec iz ŠD Setnik (71:46) pa je bila tretja. Slednji sta večletni znanki tega teka.

Organizatorji, PD Podbrdo, GRS - Postaja Tolmin in Občina Tolmin so si oddahnili, da so vsi udeleženci tekaško preizkušnjo srečno pretekli in dosegli cilj v okviru predpisanih dveh ur. V planinskem domu Zorka Jelinčiča jih je pričakalo sladko okrepčilo, dobrodošla je bila tudi suha obleka. Organizatorji so jo iz Podbrda prepeljali najprej do spodnje postaje tovorne žičnice v Stržiščah, od koder so jo žičničarji s tovorno žičnico poslali na goro.

Zaključna prireditev z razglasitvijo rezultatov je bila na prenovljenem športnem igrišču v Podbrdu, kjer so najboljše nagradili. Prvi trije v absolutni moški in v absolutni ženski konkurenci ter v kategoriji »Gorski reševalci« so se veselili pokalov. Najboljši v kategorijah so nesli domov medalje. Nagradili so tudi najmlajša (Tino Klinar, 1994 in Žana Droleta, 2001) in najstarejša (Milojko Čufer, 1954 in Milana Kogoja, 1943) udeleženca.

Pohvalno je, da se je teka udeležilo kar 17 tekačev iz območja delovanja Planinskega društva Podbrdo, 13 moških in 4 ženske. Organizator je zanje osnoval kategorijo »domačini«. Najhitrejša med njimi sta bila Martin Štendler (GRS) in Vida Drole (PD Podbrdo).

Tek Ivana Anderleta na Črno prst šteje tudi za pokal Primorskih gorskih tekov. Tekači vedno znova zatrjujejo, da je prav ta najlepši med njimi.

Prireditev je bila hkrati tudi zaključna za akcijo Pušeljc gorskih tekov, ki ga sestavljajo tek Kopačnica-Blegoš-Kopačnica, Ratitovec, Gorski maraton štirih občin (GM4O) in Tek na Črno prst.
Letos ima vse štiri v nogah 45 tekačev. Vsi so prejeli spominske majice. Milojka Čufer, ki je tudi obvladala vse štiri, pa je letos že drugič zapored za vseh 13 udeleženih tekačic izdelala spominske šopke.
Vsi štirje organizatorji so obljubili, da bo v organizacijskem smislu »Pušeljc« naslednje leto še bolj omamno zadišal.

Besedilo: Olga Zgaga
Fotografije: Olga in Cveto Zgaga

Oznake: gorskiTek
eXTReMe Tracker