Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohodni čevlji

Čevlji za pohodništvo so širok pojem. Ljudje namreč razumemo različno ta izraz, zato nekateri najprej pomislijo na trail tekaške čevlje, drugi na visoke pohodniške čevlje, gojzarje, tretji pa na tisto, kar je vmes.

Čevlji za pohodništvo so širok pojem. Ljudje namreč razumemo različno ta izraz, zato nekateri najprej pomislijo na trail tekaške čevlje, medtem ko drugi na visoke pohodniške čevlje, gojzarje, tretji pa na tisto, kar je vmes. To so še nizki in srednje visoki pohodni čevlji. Kar je skupnega, je to, da se pohodniški čevelj smatra za obutev, ki jo uporabljamo za hojo po sredogorju.

Če berete katere tuje, angleške vire, potem so pohodni čevlji razvrščeni v skupine:

  • Hiking shoes (pohodni čevlji)
  • Hiking boots (pohodni gojzarji)
  • Mountaineering boots (gorniški gojzarji)

ali pa po teži:

  • Lightweight oz. lahek pohodni čevelj
  • Midweight oz. srednje težek pohodni čevelj
  • Heavyweight oz. težek pohodni čevelj

Pohodni čevlji

Nekje dodajo še segment “backpacking boots”, ki so pravzaprav visoki pohodni čevlji najbolj primerni za nošenje večje teže v nahrbtniku, za razliko od “hiking” boots, ki so namenjeni enakemu terenu le z manj teže v nahrbtniku.

V tej objavi so bolj opisno poimenovani, da je branje morda kaj lažje, v superge za gorski tek, nizki pohodniški čevlji, srednje visoki pohodni čevlji (mid) in visoki pohodni čevlji.

Pomembno pri pohodnih čevljih je, da nam zagotavljajo udobno in varno hojo. Udobje zajema suho nogo in prijeten stik noge s čevljem, medtem ko varnost zajema predvsem oporo sklepov (gležnjev in kolen) ter primeren oprijem na podlagi kot so zemlja, kamenje in trava.

pohodni čevlji

Noben od naštetih tipov čevljev ni za vse in za vsakogar. Veliko je odvisno od uporabnika, od tistega, ki jih bo nosil. Nekaj je odvisno od teže posameznika, nekaj od zmogljivosti in načina hoje in nekaj od preferenc, kam človek namerava hodit.

Izbira pohodnih čevljev pravzaprav ni težka, niti tvegana, če k nakupu pristopimo sistematično in s primerno količino časa ter informacij. Prvo od vsega pa je, da razumemo, kaj je za pohodništvo primerno in kaj ni. Mnogokrat si pohodniki v veri, da boljši čevelj dražji, kupijo gorniške ali alpinistične čevlje za avtomatske dereze misleč, da bodo kvalitetneje hodili. Morda nekaterim to res ustreza, a večini ne. Celotno objavo Pohodni čevlji: Kako izbrati prave preberite na outdooraktivnosti.si.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti